Kan gamle hjerner trenes?

Kan vi gjøre noe for å bedre hukommelse, orienteringssans og læreevne?

Kollega og hjerneforsker Kaja Nordengen https://www.aftenposten.no/kultur/i/Xw6EWr/Hjerneforsker-Bryter-du-rutinene-i-hverdagen_-trener-du-hjernen–har nå skrevet en ny bok, “Hjernetrening. Slik holder du hjernen i form”. Vi som er litt eldre blir selvsagt nysgjerrig på hva dette innebærer. Vi vet at det er ca 80 000 som er demente idag og de fleste av disse har Alzheimers sykdom. 5 prosent av de som får Alzheimer, blir rammet før 65 års alder. I sykdomsutviklingen kan arvemessige komponenter bety noe, men det varierer fra person til person. Ytre faktorer som disponerer for utvikling av hjerte/kar sykdommer, ser også ut til å disponere for demens. Dette er faktorer som usunn livsstil med lite mosjon, dårlig kosthold, sterk overvekt, forhøyet blodtrykk, diabetes 2 osv. Med et slikt bakteppe med frykt for dårlig hukommelse, vi kjenner ikke folk igjen, og vi greier ikke orientere oss, er det naturlig at vi er på leting etter ting som tar vare på våre kognitive ferdigheter.

Dr. Nordengelske tips:

Hun er nå intervjuet i Aftenposten og hennes råd og tips blir kanskje presentert noe tabloid. “Slik trener du opp hjernen din på 30 dager”. 1. Gå av bussen en holdeplass for tidlig. Orienteringsevnen blir bedre ved å gå nye veier. 2. Puss tenner eller/og barber deg med feil hånd. 3. Gå av sykkelen på feil side ( 2 og 3 har med oppøving av nye bevegelser å gjøre). 4. Spill sjakk!  5. Handle varer i butikk hvor du ikke vet hvor varene er. 6. Regn uten kalkulator. 7. Gå 10 000 skritt daglig. 8. Lær deg å danse. 9. Lær deg daglig nye ord på et fremmed språk. 10. Ta initiativ og snakk med ukjente mennesker.  For meg synes det klart at fellesnevneren, “bryte ut av komfortsonen”, ta utfordringer som krever konsentrasjon, er bra for hjernen vår. Hun mener å kunne dokumentere at det dannes nye nervecellenettverk i hjernen. Spennende og lovende. Vel, vi får prøve. Da har vi i hvertfall gjort noe for bremse det vi uvegerlig merker av aldersforandringer. Om det kan bremse eller stoppe demensutvikllingen er nok en helt annen skål.

Intervall trening og bedre hukommelse.

Professor Linda Bergersen og medarbeidere har gjort spennende funn som tyder på kraftig fysisk aktivitet med produksjon av laktat (melkesyre) stimulerer dannelse av stamceller som ender opp i hjernesenteret for hukommelse (hippocampus). Hva slags praktisk råd ender dette opp i? Uansett hva slags fysisk aktivitet vi bedriver, la oss prøve noen minutter å sette opp farten så beina blir stive og vi hiver etter pusten.

Hilsen Thor-Øistein som lik alle andre, gjør så godt han kan

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg