Om familieplanlegging og å spise sukkertøy med papiret på.

I oppkjøringen til og i forbindelse med 8. mars har det vært mye fokus på kampen for selvbestemt abort som har vært så viktig for å gi kvinner råderett over egen reproduksjon. Abort er og blir allikevel en nødløsning, minst like viktig har seksualundervisning og trygg prevensjon vært. Betegnende er det at de samme kreftene som bestemt motsatte seg selvbestemt abort også gikk til felts mot prevensjonsveiledning og seksualundervisning med den begrunnelse at det ville føre til usedelighet og usømmelig oppførsel. Borgerskapet og kirken sto sammen mot slik usedelighet, For borgerskapets kvinner var ikke de store barneflokkene like stor belastning som for arbeiderkvinnene, velstående kvinner var mer opplyste og kunne til en viss grad ordne seg.

To kvinner har vært spesielt viktige for familieplanlegging og barnebegrensning i Norge 

Katti Anker Møller som med sitt flammende foredrag Moderskapets frigjørelse i 1915 argumenterte for opplysningsarbeide rundt kropp og seksualitet og Elise Ottosen Jensen som fra 1922 var redaktør for kvinnesidene i avisen Arbetet og skrev om familieplanlegging og seksualundervisning. Begge har vært uhyre viktige for den positive utviklingen vi har hatt i Norge og Sverige når det gjelder familieplanlegging, de har møtt mye motbør underveis. Katti Anker Møller sto bak opprettelsen av det første Mødrehygienekontoret i 1924 med støtte fra Arbeiderpartiets kvinneutvalg. Elise Ottosen Jensen eller Ottar som hun ble kaldt, reiste selv land og strand rundt for å veilede og hjelpe arbeiderkvinnene med opplysning om prevensjon og hjelp til å tilpasse pessar. 

Denne lille brosjyren som betegnende nok bare kunne selges til gifte var med på å finansiere opprettelsen av det første Mødrehygienekontoret.

Motstand mot opplysning og prevensjonsveiledning er vel bare historie?

Skulle ønske jeg kunne svare ja selvfølgelig, men slik er det dessverre ikke. Den katolske kirken står fortsatt offisielt steilt på at prevensjon er ulovlig, barn er en gave fra Gud som det er ugudelig å gripe inn i. Vi har noen leger her i landet som nekter å legge inn spiral fordi de anser det som et abortmiddel. At Donald Trump i starten av sin presidentkarriere kom med en presidentordre, The Gag Rule, som nekter økonomisk bistand til organisasjoner som gir opplysning om prevensjon og abort, var vel bare å forvente fra den kanten. Men urovekkende er det at USA har en stor andel mennesker som heier frem en slik tenkemåte.

Prevensjonsveiledning i vår tid

Da jeg som helt ung doktor arbeidet på en helsestasjon for mor og barn hadde jeg også prevensjonsveiledning som arbeidsområde. Selv da, i begynnelsen av 70-årene var det så kontroversielt at det var helsesøstre som nektet å bistå av samvittighetsgrunner. Det er ikke mer enn 40+ år siden! Det var på den tiden at de nye prevensjonsmetodene ble tatt i bruk. P-pillen ble først godkjent som prevensjonsmiddel i Norge i 1967 selv om den ble registrert som legemiddel i 1963. Kobberspiralen kom i begynnelsen av 70-årene og hormonspiralen i 1990-årene. Inntil p-pillen ble godkjent som prevensjonsmiddel var pessaret det mest brukte prevensjonsmiddelet for kvinner, i dag er pessaret gått ut på dato (heldigvis) og er ikke lenger å få i Norge.

Hva med menn og prevensjon?

Historisk sett har menn vært lite villige til å ta ansvar for å unngå uønskede graviditeter. Kondom som er og blir den eneste metode for å unngå seksuell smitte, blir uglesett og beskrevet av de kjekke unge menn “som å spise sukkertøy med papiret på”. Med den seksuelle frigjøringen og tendensen blant mange unge til å ha mange partnere, er faren for seksuelt overførte sykdommer stor. Mer bruk av kondom ville være et viktig bidrag til å unngå infeksjoner og i verste fall sterilitet. Mange partnere og ubeskyttet sex er en av flere viktige årsaker til økende ufrivillig barnløshet. Helt siden jeg drev prevensjonsveiledning på 70-tallet har jeg prøvet å fremsnakke kondombruk til de unge – uten særlig hell, dessverre.

Hilsen Ragnhild som sammen med min generasjon kvinner har stått på skuldrene til pionerer som Katti Anker Møller og Elise Ottosen Jensen. Visste dere at kvinnegruppa Ottar har tatt navn etter Elise Ottosen Jensen som kalte seg Ottar?

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg