Mat og helse er god butikk

Tabloidpressen elsker mat og helse – helst sammen. Overskrifter som “Lev godt med…. 5-2 dietten, Gunnhilddietten, og andre dietter skriker nærmest daglig mot oss. Det må jo være en grunn til at dette bare fortsetter, nye helseråd og nye dietter  som markedsføres med at dette er akkurat noe for DEG. Heldigvis er det noen seriøse aktører som også skriver om mat og helse, men da med mindre skrikende overskrifter og litt mer ydmykt i markedsføringen.

Er kjøttspising på veg ut?

Vegetarianere og veganere roper høyt om hvor sunne, moralske og lykkelige de er med sine valg. Her gjelder det å holde begrepene fra hverandre. Veganere spiser overhode ikke noe animalsk – dvs hverken kjøtt, fisk, egg eller melk, et kosthold som krever svært god planlegging for å bli fullverdig. Vegetarianere spiser ikke kjøtt og fisk, men som regel både egg og melkeprodukter, noe som gjør det til et enklere kosthold å følge. Til slutt har vi alle de som holder på “veggis light”, dvs en kost basert på grønnsaker, belgfrukter og fisk. Dette siste er kanskje et kosthold de fleste av oss burde tilstrebe. For når det gjelder hensyn til egen helse og til miljøet er det absolutt å foretrekke at vi spiser minst mulig kjøtt og mest mulig fisk og grønnsaker. 

Er det viktig at vi produserer egen mat?

Norge er et land hvor muligheten for å dyrke grønnsaker og frukt er relativt begrenset. Derimot er vi godt egnet til å produsere gress som ikke akkurat er egnet til menneskemat før det har passert gjennom dyrene. Som Joacim Lund så treffende sier det i Aftenposten: Vi har for mye mat (kjøtt) og for lite for. Det er derfor ikke nødvendigvis umoralsk og usunt å spise litt kjøtt, men vi bør spise kjøtt fra dyr som spiser mest mulig gress og minst mulig kraftfor. Nå leser vi om kjøttbergene av sau og lam som ender opp som pelsdyrfor – det er vel umoralsk når vi vet at 1) pelsdyrhold i seg selv er meget problematisk og 2) at sau og lam er utmerket menneskemat. Nå har sauebønder selv tatt saken i egen hånd og donert slaktet til institusjoner som trenger det. Jeg er helt sikker på at mange eldre på institusjon vil sette pris på å få servert fårikål. Ved å gå inn for en begrenset kjøttproduksjon av dyr som beiter i sommerhalvåret og får egenproduserte rundballer når de står inne om vinteren og gå inn for ikke å importere kraftfor kan kjøttspising være bærekraftig. Det er imidlertid ikke bærekraftig å importere lammekjøtt fra New Zealand eller ha en stor kjøttproduksjon av storfekjøtt. Vi vet hvor uheldig rødt kjøtt er for helsen. Men melkeproduksjon må vi ha, melken er en grunnsten i norsk kosthold sammen med kornprodukter.

Tilbake til helserådene

Det er alt for mye kunnskapsløs rådgivning om kosthold og dietter som skal gjøre oss slankere, friskere og sunnere. Det er også helt umulig for folk flest å forholde seg til all denne strømmen av opplysning som særlig ukepressen og tabloidavisene står for. De eneste kosthold- og slankerådene som har overlevd og ser ut til å nå frem er Grethe Rohdesystemet. De er da også basert på de litt trauste, men gode rådene som helsemyndighetene anbefaler. Men mange foretrekker å tro på mer quick fix og døgnfluer av råd, kanskje fordi det er mer spennende å tro på juicing eller dietten som gjør oss slanke på 1-2.3. Veganere og vegetarianere får holde på med sitt, det beste er vel litt av alt, måtehold som er lite sexy, men veldig bra for oss.

Hilsen Ragnhild som spiser mest fisk, men til jul lager Kjersti og jeg PØLSER

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg