Eldre og yngre leger – hvor er dere?

Vi har nettopp vært med på Eldre legers forenings høstmøte. Hyggelig, morsomt og lærerikt – møte med gamle kolleger og mange gode foredrag. På dette møtet var to viktige legeaksjoner tilstede med stands og oppfordring til å melde seg på/inn, Legenes klimaaksjon og Norske leger mot atomvåpen. Klimaaksjonen har Thor-Øistein skrevet om, jeg vil konsentrere meg om motstanden mot atomvåpen.

Alle er enige i at atomvåpen er den aller største trussel mot livet på jorden. Bare tanken på det som skjedde i Hiroshima og Nagasaki for 74 år siden og at de atomvåpnene som atommaktene sitter på i dag er hundrede ganger sterkere og farligere, må få det til virkelig å gå kaldt nedover ryggen på oss alle. Alle er enige i at atomvåpen ikke for noen pris må brukes, men allikevel sitter en rekke land, inkludert noen av våre nærmeste allierte i NATO, på sine atomvåpen for at de skal virke avskrekkende.  Norske myndigheter dilter etter et USA med en uforutsigbar president og nekter å underskrive FNs forbud mot atomvåpen. Med den internasjonale situasjonen vi har i dag virker dette mildt sagt uforståelig.

Norske leger mot atomvåpen ble stiftet i 1982 og er endel av den internasjonale legebevegelsen mot atomvåpen og partner i den internasjonale kampanjen for å avskaffe atomvåpen (ICAN). Foreningen har 844 medlemmer av de nærmere 30.000 legene i Norge, noe som selvfølgelig er alt for lite.  Stand på Kirurgisk forenings høstmøte og Eldre legers forening ga 63 nye medlemmer – også det alt for lite. Vi som leger burde mer enn noen andre se de enorme helsemessige konsekvensene en atomvåpensprengning ville forårsake, hvilke lidelser en stor befolkningsgruppe ville gjennomgå. Situasjonen i dag er farligere enn noen gang tidligere, også under den kalde krigen, med store spenninger mange steder i verden og en ustabil amerikansk president med fingeren på utløserknappen.

At Norge skylder på NATO-medlemskapet og derfor ikke vil underskrive FNs forbud mot atomvåpen er skammelig og holder ikke vann. Påstanden om at norsk ratifisering av forbudet strider mot vårt NATO-medlemskap er grundig tilbakevist av Folkerettsinstituttets rapport “The TPNW and its implications for Norway” fra 2018. http://intlaw.no/en/reports-2/nail-report-the-tpnw-and-its-implications-for-norway-2/

Vi som leger har forpliktet oss til den Hippokratiske eden som også sier: “Jeg vil bruke mine evner for det beste for mine pasienter i samsvar med min dyktighet og min dømmekraft og aldri volde noen skade”. Passivitet i viktige spørsmål kan også volde skade, jeg tolker det i alle fall dithen at vi må anstrenge oss til det ytterste for å få verden og Norge til å forstå at den eneste riktige veien å gå er å underskrive og ratifisere et forbud mot kjernevåpen. FNs forbud mot atomvåpen, vedtatt i 2017 av 122 land og til nå ratifisert av 33 land. Når 50 land har ratifisert vil kjernevåpen være forbudt etter folkeretten.

Nobelinstituttet ga i 2017 Nobels fredspris til ICAN, organisasjonen som kjemper for forbud mot kjernevåpen, en pris som alle må være enige i virkelig er en fredspris. Jeg har fortsatt et bilde på netthinnen av en Statsminister på første rad under Nobelseremonien som ikke klappet for tildelingen. Jeg og mange med meg var skuffet.

Hilsen Ragnhild som har vært medlem nesten siden starten og håper mange flere vil melde seg inn.

https://legermotatomvapen.no/

 

 

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg