Hva dør vi av ?

At vi dør når vi blir gamle er greit, men når det skjer utenfor kronologisk rekkefølge, føles det ofte svært vondt.

Aldringen starter tidlig. I studietiden (i 50 årene) gjorde det sterkt inntrykk på oss at amerikanske leger kunne fortelle at unge menn som falt i kamp, hadde begynnende aldersforandringer i hjertet og blodårer generelt. Hvis dette fortsatt er tilfelle, nesten eiendommelig at mange blir så gamle som vi gjør idag.

Det prestisjetunge tidsskriftet “The Lancet”, tar opp hva vi vet om livslengde og død idag. Som en slags konklusjon sier de: “Verdens befolkning røyker og spiser seg syke og sammen med krig og vold er det den vanligste dødsårsak”. Når vi vet hvor utbrett sult, hungersnød og vannmangel, er idag, så er det tankevekkende at mange i resten av verden spiser seg syke og dør tidlig. Hvert 5. dødsfall i verden er overvektrelatert. Overvekt kan føre til blodtrykkssykdom, diabetes-2 og hjerte-karsykdommer. Tidsskriftet kommenterer med at vi spiser for mye fett (mettet), sukker og salt og for lite fisk, grønnsaker og frukt. Men alt dette har vi jo visst lenge!? Kunnskap når dessverre ikke alltid frem og mange vet nok, men vil helst ikke vite.

I Norge er nå forventet levetid (for de som blir født nå) for menn 80,6 år og for kvinner 84,1. De viktigste dødsårsakene hos oss er:  hjertekar sykdommer, kreft og nevrologiske sykdommer (hovedsakelig demens).

Selv om vi i Norge stort sett sitter på den grønne gren og har det bra, så blir noen syke og dør for tidlig uten av vi finner noen årsakssammenheng. Vi vet av flere  undersøkelser,  både norske og internasjonale, at hell og flaks kanskje er den viktigste enkeltfaktoren for liv og helse. Det å ha en sunn og aktiv livsstil kan ihvertfall bety at vi har et bedre liv, så lenge det varer. Såkalte observasjonsstudier viser at vi også på gruppenivå kan få ganske mange år ekstra også (snitt 6 år)

Hvis vi først skal ha en tanke om hvordan det bør ende, “død og mett av dage”,  bare sovne hen uten noe spesiell diagnose, så kjennes det greit.

Hilsen Thor-Øistein som foreløpig har flaksen med seg og Ragnhild som er glad for det.

2 kommentarer
    1. Det er bra du skriver at det å dø i ung alder i stor grad skyldes uflaks. I vår familie opplevde vi det forferdelige at min 29 årige svigerdatter døde fra sin datter på 9 måneder, fra sin mann (min sønn), sine foreldre, bror og fra alle oss andre.
      Vi opplevde alle de som etterpå skulle analysere hva, hvorfor og hvordan. Noe annet var de som skulle fortelle de to som fikk en måneds varsel på det forferdelige som skulle skje, om alle de alternative behandlingsformene de hadde hørt om. . Heldigvis møtte de en dyktig lege som loset de begge helt frem, de fikk leve sammen til siste slutt. Idag er det de samme menneskene som maser om at han må finne seg en ny kone, til tross for at han foreløpig ikke ønsker det. Pappa og 8.åringen lever bra sammen i tosomheten de.
      Dette ble et langt svar om flaks og uflaks i livet og døden, men jeg ble litt engasjert. Poster det uansett jeg.

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg