Tokyo og menneskemylder.
Det er noen år siden jeg var i Tokyo men minnene derfra kommer til å sitte der for alltid. Uansett hvor jeg gikk, tett med mennesker. Selv om det var klart vær, det var knapt mulig å se sola gjennom all forurensningen. Folk gikk med munnbind som vi ellers forbinder med operasjons salene. Jeg er fortsatt litt usikker på om det var i den tro at denne tynne masken kunne filtrere luften eller om det var av hensyn til andre. Uansett, bylivet i Tokyo sammen med de andre 13 millionene er nok temmelig fjernt fra hva vi er skapt til. Tross dette, japanernes forventede levetid er lengre enn i Norge. Utover andre gener og et helt annet kosthold, er det ingen åpenbar forklaring.
Shinrin-yoku.
På norsk betyr det “skogsbading”. Jeg er ikke i tvil om at mange japanere til alle tider også har likt seg i naturen. Det er ikke mange hundre år siden vi flyttet inn i hus og samlet oss i byer. I mer enn 200 000 år var naturen vår boplass. For noen 10-år siden starte Shinrin-yoku bevegelsen. Folk med erfaring fra skogen som rekreasjonsområde, skrev og fremsnakket skogen som et rekreasjonsområde. Det ble lagt til rette med vei og bane slik at det var lett å komme ut i skogen. Stier ble ryddet og foreninger la forholdene til rette for turer. Omlag 3-4 millioner japanere skal på en eller annen måte være organiserte skogs-badere. Så vidt jeg forstår er det lite skogstur med sekk og mat. Roen ved å sitte ned mellom trærne vektlegges og følelsen av nærhet med naturen når de tar armene rundt trestammen og klemmer kraftig. Vi kan ane at det blir et slags total-bad for sinnets helse.
Hva skjer egentlig?
Selvsagt har japanerne fulgt dette opp med undersøkelser. De finner at regelmessig skogsbading reduserer dannelsen av stresshormoner i kroppen, endog kolesterol reduseres, hjerte-puls og blodtrykk blir lavere. Roen demper hjerneaktiviteten, som ved søvn. Det er også gjort funn som kan tyde på at stamcellene aktiveres slik at nye hjerneceller dannes. Etter ett par timer i skogen, er skogsbaderne igjen klare for utfordringer som krever konsentrasjon og gjennomføringsevne. Studier har vist at livsstilsykdommer blir redusert, endog kreft nevnes.
Norsk skogstur.
På bloggen vår har jeg mange ganger vært innom skogsturer. I Norge har vi lange tradisjoner med det, men er de bare for noen få utvalgte etterhvert? De siste lørdagene i Maridalen har vi kanskje møtt 5-10 turgåere pluss ett par syklister i løpet av 2 timer. Vi håper selvsagt det blir flere utover høsten. Skogstur på norsk er mange ting. Tur med familien, pratetur med en venn, tur med bikkja, treningstur så svetten hagler, eller rusletur alene. Det siste er nok det som minner mest om meditasjonen som de japanske skogsbaderne bestreber.
Hilsen Thor-Øistein som stadig beveger seg i skogen på en eller annen måte.
PS.: Bilde et tatt kl 0800 med barnebarn som hjelper til med å få kyrne ut på beite. Jeg tror dette var en bra stund for meg også!