Frihet til å velge?

Det har vært en opphetet debatt rundt fri fødsel – dvs fødsel hjemme uten helsepersonell tilstede. Kaveh Rashidi skrev en kronikk i VG hvor han foreslo å straffeforfølge dem som velger å føde hjemme, vel å merke uten jordmor, og møtte deretter i Dax18 til debatt med en representant for FriFødsel gruppen. Når denne påstår at hun føler seg voldtatt av jordmor under fødsel, ja da må man trygt kunne si at debatten er blitt opphetet.

Det har vært skrevet mye om både farene og mulige fordeler ved å føde hjemme. Når Rashidi går skarpt i rette med Fri Fødsel så er det fordi det er snakk om å føde hjemme uten kvalifisert helsepersonell til stede. Hjemmefødsel med jordmor er en ganske annen sak der jordmor er kvalifisert til å vurdere situasjoner som kan oppstå og vil advare mot hjemmefødsel der det kan være risiko for komplikasjoner. Selv i forløpet av en helt normal fødsel kan det oppstå situasjoner hvor det er nødvendig med inngrep, en jordmor kan se og forstå om en slik situasjon er i ferd med å utvikle seg og sørge for rask overføring til sykehus eller helseinstitusjon.

Det har vært advart mot å kriminalisere hjemme-alene-fødsel og i dag i et debattinnlegg i Aftenposten skriver Rashidi at han har skiftet mening, ikke om at alene-hjemme-fødsel er farlig, men om at den bør kriminaliseres. http://Debatten om «frifødsel» har sporet av Kaveh Rashidi Lege og forfatter

Han er fortsatt tydelig på at Frifødsel sprer et farlig budskap og bør stoppes, om enn med andre midler enn et lovforbud. Han sier at “I motsetning til andre antivitenskapelige livsstilstrender kan frifødsel få dødelige konsekvenser” og “Et barns rett til liv må alltid veie tyngre enn en voksens rett til å føde på egne premisser”.

Rashidi og flere andre, blant annet jordmødre, peker på at trenden med å velge å føde uten jordmor eller lege speiler flere problemer i vårt samfunn. Fødselsomsorgen er blitt nedbygget, bl.a. ved at ABC-klinikken på Ullevål ble nedlagt. Liggetiden etter fødsel er stadig blitt kortet ned, noen kvinner føler de ikke har fått den omsorgen og roen de trenger rundt en fødsel. Samtidig er det et problem vi ser stadig mer av der subjektive følelser følelser trumfer objektiv kunnskap. Når kvinner i en sårbar situasjon som graviditet og fødsel er heller vil lytte til venner på Facebook, Instagram eller YouTube enn stole på forskere og fagfolk, har vi et stort problem. Da må grupper som FriFødsel ta et stort ansvar for det den sprer av potensielt dødelig desinformasjon.

Kanskje går det an å finne mellomløsninger som kan være til hjelp for de relativt ganske få som føler seg utrygge med tanke på fødsel i en sykehussetting. Det finnes Hjemmejordmortjenester, men disse er private og relativt kostbare. Hvis vi hadde mange nok jordmødre ville det være fint å kunne bygge ut en hjemmejordmortjeneste i offentlig regi. Muligens kunne dette lokke flere jordmødre tilbake til faget, kanskje med en todelt arbeidsplass, en fødeavdelig og hjemmejordmortjeneste. Vi vet at vi mangler sykepleiere og jordmødre og at flere dessverre rømmer fra et yrke med stor vaktbelastning og stressende hverdager. Det å få noen eller flere av disse tilbake til yrket ville være et viktig bidrag til vår ellers flotte offentlige helsetjeneste.

Hilsen Ragnhild med tre ikke helt normale fødsler på sykehus

En helsetjeneste i skvis mellom faget og pasienten bestemmer

Denne bloggen skal handle om å gjøre kloke valg, ikke overdiagnostisere og overbehandle. Men først noen korte setninger om det som skjer i verden

Min svenske mormor hadde mange gode utsagn som er blitt faste deler av min families repertoar av aforismer. Det vi bruker oftest er “alla sett er bra, utom det tråkiga” med trykk på a-en. Det som for tiden passer aller best er “dumhet koplat med initiativ…” som hun mente kunne føre til store problemer, som det nå har gjort. Alle skjønner seg på økonomi, noe jeg ikke gjør, er enige om at formelen som ble brukt for å forklare de nye tollsatsene er fullstendig håpløst, men minner absolutt om ovenstående mormoraforisme. Men nok om det som skjer “over there”, nå gjelder det å støtte Europa, kjøpe europeiske varer og unngå dem fra USA. Hva med å gå over til Solidox for Colgatebrukere?

Helsevesenet vårt er skviset og sliter tungt med bemanningsproblemer og lekkasje til et stadig mer selvbevisst privat helsetjeneste. Daglig møter jeg den kjekke unge legen som forteller meg på bussen at på Dr. Dropin får jeg førsteklasses helsehjelp på dagen og får møte de aller beste spesialister uten henvisning. Slik forvitrer vår offentlige helsetjeneste ved hjelp av fengende annonser og lovnader om den raske hjelpen som ingen fastlege skal behøve å bry seg om, det er du selv som bestemmer hva du trenger av helsehjelp. La meg komme med en oppklaring, fastlegens funksjon som portvokter inn til sykehusene og spesialisthelsetjenesten er ikke til for å frata oss som brukere av helsetjenesten vår medbestemmelse. Den er der for at spesialisthelsetjenesten skal bli brukt på mest mulig effektiv måte og at utredning og behandling skal skje etter LEON-prinsippet (laveste effektive omsorgsnivå). Det er ikke jeg som pasient som vet best når jeg trenger en undersøkelse, det er det fastlegen min som kjenner meg best som vet. Da jeg spurte fastlegen min om jeg trengte medisiner for et litt forhøyet kolesterol fortalte han meg at det trengte jeg ikke, men jeg måtte nok gå i meg selv og tenke på hvor mye smør og fløte jeg bruker i matlagingen. Hadde jeg gått til Dr. Dropin hadde jeg sannsynligvis blitt undersøkt av en kardiolog og hadde ganske sikkert fått skrevet ut Statiner. Slik undermineres den gode og effektive helsetjenesten. Jeg blir skremt og lei meg hver gang helsepolitiske representanter for høyresiden til stadighet fremmer bruk av private helsetjenester og kommer med skremselspropaganda når det gjelder den offentlige helsetjenesten. Sannheten er at vi har en av verdens aller beste helsetjenester, men skal det fortsette slik må fagfolkene og ikke pasientene selv bestemme hvordan den skal brukes

Mine mange år som lege har lært meg at forebygging er bedre enn behandling. Det er selvfølgelig riktig, men alt med måte. En ny artikkel i tidsskriftet Overlegen forteller at vi er i ferd med å oversvømme helsevesenet av forebyggende tiltak og fler og mer utvidede retningslinjer. Forfatteren Ståle Onsgård Sagabråten nevner som eksempel nye retningslinjer fra den europeiske hjertelegeforeningen ESC for undersøkelse og behandling av blodtrykk. Hvis de nye retningslinjene skulle bli fulgt måtte alle mennesker over 40 år få målt blodtrykket sitt årlig og alle med et grenseblodtrykk måtte få behandling og følges opp. Det ville i praksis si nærmere 1,5 millioner mennesker over 40 år som skulle følges opp eller behandles for høyt blodtrykk, noe som ville sprenge kapasiteten ved fastlegekontorene og kanskje komme i veien for undersøkelse og behandling av syke mennesker. Disse retningslinjene er inngripende og blir kanskje /forhåpentlig ikke innført i Norge. Hos oss er det mer fokus på en bred risikokartlegging og livsstilsintervensjoner som bør forsøkes først.

Før vi snakker og tenker forebygging må vi vite hva vi forebygger og hvilken effekt forebyggingen vil ha. Uansett hvor flinke vi er til å sette inn forebyggende tiltak mot individer med høy risiko for sykdom så vil det fortsette å komme flere hendelser fra lavrisikogruppen fordi den er så mye større skriver Sagabråten. Skal vi sette inn forebyggende tiltask for hele befolkningen vil det i praksis bety at vi ender der at ingen er friske, en frisk person er bare en som ikke er godt nok undersøkt.

Hilsen Ragnhild