Ferietid er lesetid

Det er ikke akkurat det at jeg ikke har tid til å lese ellers i året, men det er nå en gang sånn at det er lettere å sette seg til med en bok i ferietiden. Fortrinnsvis en bok i solen, men med endel regnværsdager som vi har hatt nå i juli, gjør det godt å krype opp i sofaen med boken.

Denne ferien har jeg lest en roman, en bok med fortellinger og en sakprosa, alle tre har gitt meg mye å tenke på. For å starte med sakprosaen: Eit hemmeleg liv. Spesialagent og spaniafrivillig Wilhelm Holst av Sigrun Slapsgard. Boken er fra 2020, Thor-Øistein har lest den tidligere, men jeg kom over den først nå. Den første halvdelen handler om frivillig hjelpearbeid under den spanske borgerkrigen (1936-1939) satte meg tilbake til mitt år som AFSer i USA 1958/59. Der var jeg endel sammen med en annen AFSer, spanske Santiago. Han kunne fortelle historier fra Francos Spania, hvordan de levde under et skrekkregime og alle som ikke innordnet seg risikerte fengselstraff eller rett og slett å forsvinne. Det gjorde inntrykk på meg den gangen, men jeg var ganske politisk uvitende og visste lite om det som skjedde utenfor min egen lille verden. Det som gjør sterkt inntrykk på meg nå når jeg har lest denne boken er hvordan Europa og også Norge snudde ryggen til demokratiforkjemperne i Spania under borgerkrigen, men også etterpå. Franco “vant” krigen som vi vet og regjerte frem til sin død i 1975 mens verdenssamfunnet lot som de ikke visste og godtok alle grusomhetene som skjedde under hans regime. At vi ikke hadde lært hva totalitære styreformer gjør med mennesker så kort tid etter at vi selv var okkupert av tyskerne i fem år. Utenverdenen har lett for å akseptere all verdens grusomheter bare det er såkaldt ro og orden og økonomien blomstrer. Menneskenes levekår blir mindre viktige og de sterke menn kan ture frem.Jeg vet ingenting om Santiago etter 1959 da han dro tilbake til Spania, men som opposisjonell levde han nok en usikker tilværelse de neste 16 årene.

Romanen jeg vil fortelle om heter Nervous Conditions og er skrevet av Zimbabwiske Tsitsi Dangarembga. Boken kom ut første gang i 1988 og beskriver et mannssamfunn sett gjennom øynene til en ung jente født under fattige kår, men som etter at broren døde fikk sjansen via en rik onkel til å få utdannelse. Boken åpner sterkt med at hovedpersonen sier at hun ikke var lei seg da broren døde. Det ga henne nemlig en sjanse hun ellers aldri ville fått. Nå, mange år etter er det kommet en oppfølger som jeg gleder meg til å lese. Nervøse tilstander gir et levende bilde av forholdene for jenter den gang Zimbabwe het Rhodesia, altså ikke så veldig lenge siden. Sannsynligvis er ikke forholdende så  annerledes nå.  Hvordan guttene blir foretrukket og får muligheter mens jentene helst skulle lære seg å bli gode koner og mødre. Boklig lærdom var stort sett bortkastet på dem. Boken ble gitt ut på ny i norsk språkdrakt i år.

Til slutt vil jeg si litt om Margaret Atwoods fortellinger Old babes in the wood, eller Ryper i solnedgang på norsk. Det skrives lite innsiktsfullt om gamle mennesker, men her er det. Jeg kjenner meg igjen i historiene om Nell og Tig. Innimellom disse er det noen herlige fortellinger til dels om historiske personer sett med Atwoods blikk. Dessuten om andre gamle mennesker som er levende, som har drømmer tross relativt dårlige leveutsikter. Tittelnovellen forteller om to gamle søstre som rydder i en gammel hytte som ble bygget av faren deres og har vært brukt og forbedret mange ganger i årenes løp. Nell er blitt enke og savnet etter Tig er hjerteskjærende samtidig som de gode minnene strømmer på. På en gammel hytte hvor alt er som det alltid har vært, hvor tekjelen av aluminium er fredet og lokket bare passer hvis det settes på slik Nell har vist med neglelakk på lokk og kjele, der trives minner kanskje tydeligere enn i den moderne hverdagen. Atwood skriver innsiktsfullt, måde humoristisk og vedmodig. Dette er en bok jeg vil lese om igjen nettopp fordi hun skriver så nydelig om det å være gammel.

Hilsen Ragnhild

Kommer «Den store, stygge ulven» fra fjøset.?

Vi blir anbefalt å bruke magre melkeprodukter, helst skummet melk som drikke og å spise mindre fete oster. Dessuten går anbefalingene på mindre rødt kjøtt. Det skal være bra for helsa vår, samtidig som det er mer klimavennlig

Bakgrunnen for helserådene er først og fremst basert på at rødt kjøtt har uheldige helseeffekter. Det kommer stadig studier som viser at rødt kjøtt øker sannsynligheten for mage- tarmkreft og hjerte -karsykdommer.. Noen arbeider har endog gitt bakgrunn for å tallfeste dette. Sannsynligheten for sykdom øker med 12% for hvert 100 gram inntak av rødt kjøtt pr dag. Anbefalingene vil bli maksimum 350 gr uke som trygt. Dvs. ett til to rødt kjøttmåltider pr. uke.

Hva er det så i dette kjøttet som er mulig skadelig ? Fettet som hovedsakelig er mettet samt jerninnholdet, såkalt hemejern, får skylden. I denne sammenheng, er det viktig å nevne at rødt kjøtt er den viktigste jernkilden vår, når vi står på et blandet kosthold. Unge i vekst og gravide bør ta nytte av dette.

Kjøtt fra gris, sau og geit er også rødt og kommer således under varsomhetsreglene i kostholdsanbefalingene.

Kjøtt fra rein, elg, hjort og rådyr burde i utgangspunkt ikke være annerledes. Men dyr i mye fysisk aktivitet og som beiter i skog og fjell, får en særegen muskulatur. Kjøttet er lite fettmarmorert og det fettet som finnes kan sammenliknes med vi finner i feks torsk/skrei. Artig å vite at kjøttet fra tam- og villrein er ganske ensartet. Vi bør spise mer av dette.

Selv store studier med samme utgangspunkt, kan ende forskjellig. De siste årene har flere studier langt på vei frikjent melkefettet. Noen har gått så langt at det er påstått som sunt for helsa vår. Og i lagrete oster skjer det endringer av fettet til mer umettete fettsyrer.

Kuer i fjøset betraktes av mange som miljø-værsting. Kua raper metan som er delaktig i ødeleggelsen av atmosfæren. Gjemmsnittskua i Norge produserer 8000 kg melk i året. På grovfor (høy ol.) produseres betraktelig mindre melk. Selv om vi produserer kraftfôr ( fra havre,bygg,rug og raps) i Norge,  importerer vi omlag 1million tonn fra Syd Amerika. Denne importen av soya,mais osv., er temmelig langreiste, og kan neppe kalles bærekraft. Hvorfor ikke akseptere at kua  på norsk for alene produserer mindre melk? For at regnskapet skal gå opp for bonden uten kraftfôr, burde subsidiene økes som et klimatiltak.

Anbefalingene som kommer blir gitt generelt, og så får vi tenke og vurdere litt selv.

Men hvilke slutninger trekker jeg av dette? Jeg vil fortsette å drikke melk, spise ost, spise fisk og kjøtt når jeg føler for det. Reinsdyr-skav er godt og rimelig og lam som har gått ute vår og sommer uten kraftfôr, må være innafor.
Hilsen Thor-Øistein

 

 

 

 

 

Ett glass, og dårlig samvittighet


De nye nordiske ernæringsanbefalingene har virkelig provosert mange de siste ukene. Nå har hvert land litt tid på seg før de nasjonale anbefalingene legges ut.
Pr i dag har vel de fleste levd godt med de gjeldende anbefalinger fra 2011.

I det minste har vi tenkt på å spise noe mindre rødt kjøtt, mer fisk, mer frukter og grønt, mye grove korn-produkter og måtehold med vinglasset.

Hvordan skal vi stole på generelle råd som anbefaler den nordiske befolkning til totalavhold fra alkohol? I vår kultur er alkohol en del av vårt liv. Heldigvis for de fleste et akseptabelt måtehold. Det er sjelden vi kan bli anbefalt en slik totalendring. Da må vi først se på premissene for dette. En grundig ekspertgjennomgang av studier og undersøkelser er i dag klare på følgende: alkohol er cellegift som virker på alle kroppens celler. Det være seg i nervesystemet eller hjertet. Slik er det fra første dråpe til det det måtte være i 5 (?) glass daglig.  Sannsynligheten for alle sykdommer (og det er uten unntak) øker med inntaket. Levetiden forkortes tilsvarende med forbruket.

Studier kan således ikke gi oss trygghet for at «bare ett glass» ikke kan være så farlig. Anbefalingene som kommer får bli ett grunnlag for hva den enkelt vil gjøre. Mange vil nok bruke tankene rundt « lave skuldre» og «sosialt lim» i vurderingene. Hva vil jeg gjøre?
Som en skikkelig gammel mann, må jeg tilstå at jeg i fremtiden også vil leve bra med et måtehold. Jeg er en av de heldige som har greid det. Noen er klart disponert  i retning av et overforbruk. Tallene i Skandinavia varier noe. 5-6 % har problemer med å styre inntaket og 2-3 % må defineres som alkoholister. Konsekvensene for den enkelte og omgivelsene er triste. Dette er også faktorer vi må se på når vi er vel liberale i den sosiale omgang med alkohol.

Hilsen Thor-Øistein som ikke synes at dette er lett.

Mestring i alderdommen.

Mestring har med hvordan vi greier å håndtere oppgaver og utfordringer i livet. Nå har jeg tenkt å drodle litt rundt dette når jeg er 87 år gammel.

Etter at vi ble to år gamle, er det å gå det mest selvsagte i livet.Nå ser jeg at slik vil det sansynligvis ikke være i fremtiden. I etterkant av et par snublinger og fall, har ikke beina fungert optimalt. Det kan variere fra dag til dag, men det er en endring. Jeg er ustø og automatisk velger kroppen et langsommere tempo. Er det trapper velger jeg å sikre meg med å holde i gelenderet. Jeg husker at far på sine eldre dager tok frem en arvet spaserstokk. Nå er sirkelen sluttet. Fem år yngre bror fant frem en fin skotsk stokk som han hadde observert kunne være nyttig for meg. Og det har den vært, men heldigvis ikke hver dag.

Men noe må selvsagt kunne gjøres for å reversere forfallet !? I alle år har jeg jobbet med mennesker i alle aldre hvor bevegelse har vært viktig. Det har vært i idretten for å bli veldig god og det vært etter all verdens skader for rehabilitering.

Det er godt å vite ar kroppen er trenbar livet ut.  Balansen vår er avhengig av en brukbar såkalt propioseptiv sans. Enkelt prøvd fortalt, små signaler fra føttene, skal “fortelle” hva musklene bør gjøre for at vi skal holde oss oppreist. Denne egenskapen blir kraftig redusert med årene og er lite trenbar. Jeg må rett og slett styrke muskulaturen rundt anklene, i legger, lår og rumpe. For ikke snakke om kjernemuskulaturen, dvs både den indre og ytre muskulatur i rygg, mage og bryst. Dette kan delvis kompensere den dårligere balansen. Turer i ulendt terreng kan være god og hyggelig hjelp i tillegg.

Mange greier dette uten nærmeren veiledning. Hjelp fra fysioterapeut eller fra instruktør på treningsinstitutt, kan gi god bistand.

Men dette var ikke ment som en katastrofebeskrivelse. En time eller to tur i skogen med kjepp og en tålmodig Ragnhild er like bra for kropp og sjel som tidligere. Og en langsom tur på 9-hullsbanen med vennen Anders er fortsatt veldig hyggelig.

Konklusjon, gleden av å mestre de ferdighetene som fremdeles er der, er tilstede.

Fortsatt god sommer fra Thor-Øistein som fortsatt vil stå på

Late sommerdager, agurktid og politikere vi gjerne vil ha

Vi startet sommeren for godt ved St.Hanstider. Turen gikk som så ofte før til Bråtene der vi nå har vært i nesten to uker. Bildet viser Nattfiolen som bare blomstrer og dufter frem til St.Hans. Sommerferien startet med sol og varme om ikke fullt så varmt som hjemme på Lilleborg. 22 grader i vannet som kjentes fløyelsmykt rundt våre morgenbadende kropper. Det var farlig tørt i starten og vi ønsket oss regn, et ønske vi fikk oppfyllt, men i starten stort sett i passelig små doser. Radio og digitale aviser har holdt oss opptatert på små og store hendelser. De store, som omhandler krigen og Wagnergruppens forsøk på statskupp er ikke mitt anliggende her. Det er den mørke bakgrunnen til alle de hjemlige hendelsene som stort sett har med våre politikere å gjøre. Det er disse sakene som fikk meg til å åpne PCen for første gang på to uker i de første skikkelige regnværet.

Tross sommervarme og feriemodus har vi opplevet to toppolitikere og regjeringsmedlemmer (kvinner) som har vært i hardt vær etter brudd på habiliteringsreglene. Denne ene måtte gå, den andre sitter fortsatt, men på ingen måte trygt. To politikere som begge har nytt og nyter stor tillit, dyktige politikere som vi så absolutt trenger og som jeg og mange med meg vil savne og savner dypt. Samtidig har vi en toppolitiker og partileder (mann) som stjeler et par 1000-kroners solbriller og har den ene dumme forklaringen etter den andre som fortsatt får tillit i partiet sitt.

Med fare for å bli beskyldt for å se disse sakene med feministbrillene på, må jeg spørre om dette har noe med at kvinner i politikken sitter mer utrygt enn menn? Jeg blir bestyrket i min tro når jeg leser Helle Stensbaks kommentar i Aftenposten i dag. http://Tillit nok for en statsråd Helle Stensbak Helle Stensbak Samfunnsøkonom og forfatter For er det ikke forunderlig at vi har to Senterpartipolitikere (menn) i regjering som begge var med på den famøse hytteturen der Liv Signe Navarseter fikk sms med de berømte ordene “vi har lyst på f***a di”. Det er altså stuerent for politikere og regjeringsmedlemmer å gjøre seg til tyv for ca 1000 kr eller å komme med sjikanerende meldinger til en (kvinnelig) kollega. Ære være Helle Stensbak for å trekke frem denne hyttetursaken der gutta sitter halvfulle og kvinnehatende og senere får lov til å være medlemmer av regjeringen, landets aller høyeste politiske verv. Personlig vil jeg mene at Trettebergstuen og Brenna har mye større tillit enn Moxnes, Borten Moe og Gram i mine øyne. Men de to førstnevnte er altså kvinner og de tre siste menn. Ytterligere kommentarer overflødige.

Hilsen Ragnhild som kan opprøres også om sommeren