I går var jeg på kino og så den kritikerroste filmen Elskling. Ikke noe problem å si seg enig med et nærmest samstemmig kritikerkor – det var en strålende film. Veldig mye til ettertanke som har preget tankegodset mitt i dag. For jeg må innrømme at jeg kjente meg mye igjen i Maria og hennes sinne. På den annen side fikk jeg også stor forståelse for Sigmund og hans behov for ro og plass.
Nå må jeg ile til og forklare at mitt sinne har ikke vært av en slik art at jeg har skremt bort Thor-Øistein. Når jeg kunne være skikkelig sinna pleide Thor-Øistein på sin rolige måte å dempe sinnet mitt (ganske irriterende det også noen ganger). Men for en type furie som meg var Thor-Øistein akkurat det jeg trengte, rolig, saklig og uten behov for å smelle i dører. Som bilde til denne posten har jeg lagt en skikkelig furie, nemlig Aasta Hansteen.
Det som gjorde Elskling så sterk var nok at begge hovedpersonene, Maria med sitt til tider berettiget sinne og Sigmund med sine behov for plass, var både sympatiske og innimellom litt usympatiske. Jeg tror mange kan kjenne seg igjen i dem, også min generasjon når vi tenker tilbake.
Som et litt passende apropos til filmen i går kom Aftenposten lørdag (som jeg leser på søndag) og Hilde Østbys artikkel “Jenter som bokser og jenter som slår” Hun stiller spørsmål om hvorfor det er så ukvinnelig å vise sinne mens menn kan være så sinte de bare vil. Er vi fortsatt så bundet av kjønnsrolletenkningen at det er opplest og vedtatt at mens menn gjerne kan vise aggressivitet skal kvinner være myke og snille. Sinte kvinner ble i tidligere tider kalt furier (noe jeg ser som en hedersbetegnelse). I Norge fikk de frem til 1980 en diagnose, hystria nervosa. Hystria kommer fra det latinske ordet for livmor “hystera”. Ukontrollert sinne hos kvinner som ble oppkalt etter livmor på latin har fått professor i religionshistorie Ingvild Gilhus til å lage et nytt, godt norsk ord, livmorsk. Hva med diagnosen livmorsk nervosa?
Hilde Østby har funnet en genial måte å kontrollere sitt sinne på, nemlig boksing. Jeg føler ikke behov for å begynne å bokse, mitt sinne er nok noe mer avdempet. Thor-Øistein derimot har bokset regelmessig i snart ti år, ikke for å kontrollere sinne, han var sjelden sint, men som god trening for en 88-åring.
På vei hjem fra kinoen i går følte jeg et enda sterkere savn (om det er mulig å gradere savn) etter Thor-Øistein. Jeg skulle så gjerne ha snakket med ham om filmen slik vi alltid pleide å gjøre. Denne filmen har jeg et enda sørre behov for å snakke med ham om. Nå må jeg skrive litt om dette i stedet.
Hilsen Ragnhild som enda ikke har klart å fjerne Thor-Øistein fra headingen til denne bloggen. En gang må jeg vel.