Matallergi og intoleranse

Historien gjentar seg. Igjen må pressen gå industrien som lever godt av å selge ubrukelige matintoleransetester i sømmene. VG gransker virksomhetene og intervjuer det medisinske establishment samt de som markedsfører og utfører intoleransetester. Denne gangen er det BioTek med en IgG-ELISA som undersøkes. BioTek påstår at forhøyete IgG verdier for diverse matvarer indikerer en intoleranse og de skryter av at testen er reproduserbar. At ELISAen kan reproduseres er godt mulig, poenget er imidlertid at det den måler ikke har noe med intoleranse å gjøre. Sitat BioTek: De som kommer til oss blir fornøyde og friske. Javel – har de en test som helbreder? I min verden behandler vi pasienter og ikke testresultater! I kjølvannet av VGs reportasjer var jeg i studio TV2Nyhetskanalen grytidlig i morges for å bli intervjuet i 4 – fire minutter om testenes eksistensberettigelse etter en debatt mellom BioTek-representant og Ernæringsfysiolog Vibeke Landaas. Ikke lett å forklare komplekse sammenhenger på noen minutter.

Vel hjemme dro Thor-Øistein, Pia og jeg på skogstur i sommervarmen. Telefonen var med og etter 10 minutter ringte VG og ville ha seg forklart forskjellen på matallergi og matintoleranse. Ikke enkelt med alle oppoverbakkene, og det tok 25 minutter, men pusten holdt!. Det ble tur og jeg rakk så vidt å sitatsjekke artikkelen før jeg styrtet avgårde til bussen til Vålerenga. Puh, en slitsom dag. Nå drar vi og spiller litt golf i kveldingen! 

Fredrik Fasting Torgersen

Fredrik Fasting Torgersen ble bisatt i dag fra Vålerenga kirke. Kirken var full av unge, eldre og gamle støttespillere, venner og familie. En fullsatt kirke tok farvel med en kjempe, et menneske med hjertevarme, humor og mange talenter. Presten holdt en vakker minnetale som hun presiserte skulle handle om mennesket Fredrik og ikke om saken Fredrik Fasting Torgersen, og det gjorde den. Vi ble ytterligere kjent med dikteren, idrettsmannen, maleren, dyrevennen og vennen Fredrik. Fredrik Heffermehl talte på vegne av Torgersengruppen som vil fortsette kampen for å få saken gjenopptatt. Dette er en meget viktig kamp for norsk rettsvesens troverdighet og for å unngå flere groteske justismord. Camilla (husker ikke etternavnet) leste to dikt av Fredrik, fra den første diktsamlingen som kom ut mens han satt i fengsel. Dikt som viser den flotte mannen han var med innsikt, empati og kjærlighet. Det var en god og rørende seremoni i kirken og jeg er overbevist om at ingen gikk uberørt derfra.

Fredrik selv følte han var frikjent siden så mange også i det juridiske miljøet støttet ham. På kransen fra Torgersensgruppen sto det: Du er frikjent. Mitt håp er nå at saken nå blir tatt opp og at Fredrik Fasting Torgersen endelig kan få oppreising og fred.