Venninnefjelltur

Årets fjelltur med to venninner ble av ulike grunner forenklet og forkortet. Mens vi de 6-7 foregående årene har trålet Hardangervidda øst på forskjellig vis med turer fra hytte til hytte i uken etter skolestart, ble det i år en todagerstur med en overnatting på hytte ikke eid av Turistforeningen. Men det er ganske utrolig hva tre gode venninner kan få ut av to hele dager og en natt sammen. Skjønt natt, vi er kommet dit i livene våre at vi helst køyer før midnatt selv om ikke strømmen blir slått av som den blir på endel av DNT-hyttene ved 23-tiden.

Dag 1 – rundtur med bærplukking.                                                                                                                                                                                                      Det var bestemt at turene ikke skulle bli lange, men en liten tur etter ankomst skulle det være. Som ektefødte barn av krigsgenerasjonen er vi sankere. Det ble derfor helt nødvendig å tilbringe mye tid i blåbærtuene og heldigvis hadde vi medbrakt bærspann og annet plukkeutstyr. Stor var begeistringen da vi oppdaget at slutten på tørkesommeren hadde ført med seg store, saftige blåbær i mengder. Turen som ikke skulle overstige 45 minutter gange ble derfor på 2 timer, men med fem kvarter tilbrakt i blåbærtuene. Ved tilbakekomst til hytta var det rikelig tid til pils og prat i solveggen og det er ikke ende på antall temaer som i løpet av noen soltimer kan belyses fra ulike sider når tre (eldre) kvinner er sammen.

Mange eldre bor alene, men det behøver ikke å bety at de er ensomme                                                                                                                                    Ensomhet er en vond opplevelse av å mangle sosial kontakt, å ha et lite eller dårlig sosialt nettverk. Studier har vist at ensomhet øker med høyere alder, ikke vanskelig å forstå ettersom høy alder ofte betyr fysisk skrøpelighet og problemer med å komme seg ut og delta i sosialt liv. Det kan være krevende å opprettholde kontakt med venner når helsen svikter eller hvis en livspartner faller fra. Det er en kjent sak at ensomhet kan bidra til at man spiser mindre, sover dårligere og ikke klarer å holde seg i fysisk og mental aktivitet. Så lenge man er i fysisk brukbar form og lever et aktivt liv behøver ikke det å være blitt alene bety at man er ensom.

Tilbake til venninnene                                                                                                                                                                                                                Venninner er en herlig medisin mot aldersdepresjon og ensomhet. Det å ha venninner å prate og diskutere med, venninner som godtar meg og deg som vi er, som hører på oss og gir tilbakemeldinger og motforestillinger er en lykke. Vår to-dagers fjelltur med morgenkaffe, utsikt mot fjellene og spennende temaer å diskutere på programmet, med tur i fjell og myr og flere diskusjonstemaer, ga gode impulser for livet vårt. Vi er alle tre på vei mot 80, men er enige om at vi i første omgang går for 80 og flere fjellturer. Neste års tur er allerede planlagt, da blir det Hardangervidda øst igjen med en ny vri. Dagsmarsjene må ikke bli for lange, 3-4 timer i følge DNT er passe for oss. Og en ting er vi hjertens enige om: Så lenge vi kan skal vi ikke slutte med å gjøre noe som har gitt oss glede, som f.eks. å gå i fjelletl. Takk til venninnene for at dere er til.

Hilsen Ragnhild som er strålende fornøyd med årets noe amputerte fjelltur

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg