Barne, ungdom og familiedirektoratet (Bufdir) har bestilt en undersøkelse for å vurdere på hvordan foreldre ser på seg selv i forhold til foreldrerollen http://bufdir.no Familie og oppvekst Aktuelt Ny undersøkelse om foreldrerollen med fokus på fedre. Undersøkelsen viser nokså tydelig at når det kommer til synet på egen fortreffelighet som forelder, skårer mødrene høyt. Seks av ti mødre mener de er best skikket til å ivareta barnas behov på de aller fleste områder, under halvparten av mødrene mener foreldrene er like gode. Fedrene derimot sier (6 av 10) at begge foreldrene er like gode omsorgspersoner og bare noen få fedre mener de selv er best til å ivareta barnet. Fedrene opplever i større grad enn mødrene at den andre forelderen mener de vet bedre enn dem hva som er best for barnet. Når det gjelder å møte barnets behov for utfordringer og å føle mestring, mener de fleste av både mødre og fedre at begge foreldrene er like gode (hhv. 6 og 7 av 10). Men også her mener en høyere andel mødre enn fedre at de selv er best.
Et gammelt kjønnsrollemønster Denne undersøkelsen viser at når det kommer til barneomsorg får gamle holdninger råde, spesielt blant kvinnene. Mens vi de siste tiårene har sett en stor endring i fedrenes deltagelse i barneomsorgen, kanskje mye takket være fedrepermisjonen som har fått mange flere fedre på banen allerede i barnets første leveår. De fleste fedre vil gjerne ta del i barnets hverdag og være med på å dekke barnets behov, men opplever i stor grad at de ikke slipper til. Mor vet best. Som gammel feminist syntes jeg det var vondt å se hvor mange kvinner som kom på banen og protesterte mot den lille ekstra uken fedrepermisjon som nå er vedtatt. Dette bunner selvfølgelig i mange kvinners syn på seg selv som primær omsorgsperson og at de ikke helt har tillit til at fedre er skikket til omsorg. Dagens kvinner har kanskje ikke helt tatt inn over seg at tiden da far var på jobb, kom hjem og la bena på bordet mens mor laget, serverte mat og passet på barna er forbi. I dag bidrar begge foreldrene til familiens underhold, begge foreldrene har ansvar for hjemmet og da er det helt naturlig at begge foreldrene har barneansvar. Nå er vi kanskje ikke helt der enda, men vi er på vei og det må vi kvinner innse.
Slipp fedrene til Kvinner og menn er forskjellige og takk for det. Vi gjør ting på litt forskjellig måte. Dermed er det ikke sagt at den ene måten er bedre enn den andre. Hvis far kler på barnet litt annet enn mor hadde tenkt så la ham få lov til det. Det er ikke bare en måte å lage i stand kveldsmaten på, kanskje fars måte er like bra for barnet som mors. Det er mange små snublesteiner i dagliglivet hvor menn og kvinner tenker og gjør litt ulikt uten at det har stor betydning for utfallet. Hvis mors standard hele tiden skal være normen er det ikke lett å være far.
Ulike forventninger Utviklingen har gått og går rivende fort, også på området likestilling. Omgivelsenes og egne forventninger henger fortsatt litt etter så det er ikke helt enkelt å kvitte seg med gamle holdninger og fordommer. Fedrepermisjonen har helt klart vært viktig for å få menn mer komfortable i fedrerollen – alenetid med barnet allerede fra spedbarnsalder øker selvtilliten og troen på seg selv som omsorgsperson. Forventninger fra omgivelsene og sementering av gamle holdninger bør ikke ødelegge for fedrenes stadig økende deltagelse i hjemmet også når det gjelder barneomsorgen.