Bestefar og russebuss..

Det er mye jeg ikke forstår!

Vi er heldige og har mange barnebarn. De er fra  10 til vel 30 år. De har godt fotfeste i tilværelse og vi er selvsagt stolte av dem. Nå har jeg lyst til å snakke litt om dagens russefeiring og særlig om “russebuss-fenomenet”. Foreldre og besteforeldre har til alle tider vært bekymret for hva ungdommen finner på og nå er det min tur. Jeg var russ i 1955. Festingen ble i overkant noen dager på Tysklandstur og jeg var glad at en sindig lektor tok føring etter hvert. Vi lånte en gammel veteranbil noen dager rundt 17 mai og det var vårt bileventyr.

Russebuss-greia er særlig utbredt i noen større byer med omegn. En gjeng på 20-30 elever inngår en bindende kontrakt om kjøp, opp-pussing og drifting av en stor buss. Bussen overtas siste året. En grunnpris på en halv million sies å være lavt. Entreprenører utenfor russen står for salg og såkalte garantier. Elever som fra første klasse på videregående betaler kr 1500, etterhvert økende til 2500 per måned, er ikke uvanlig. Mange jobber og står på for å greie dette og noen få foreldre synes at dette bør barna få. Økonomien i det hele er så sin sak. Det er nok noen bakmenn som tjener godt på dette. Min hovedagenda er egentlig hva som skjer i kjølvannet av hele prosjektet.

Hvilken start er dette på voksenlivet?

Denne sommeren har ikke spart oss for noe når det gjelder russen. Elever som ikke vil eller kan bli med fra 1. klasse mobbes og fryses ut. Det er særlig ungdom som ser litt alvorlig på skolen for ikke snakke om innvandrer-ungdom, som ikke er tiltrukket av denne gjengdannelsen. Utagerende festing beskrives og når det hele toppes med 1000 ungdommer som reiser til Hellas året før selve russetiden starter, måtte mange av oss stoppe opp. Bilder på TV av alkohol- og narkopåvirket ungdom som sloss, var sterke saker. Barnebarna sier, ta det med ro bestefar, dette er ikke så galt og det skikkelig dumme som skjer, gjelder bare noen få. Men,,, sier jeg,når fest og haloj fører til så dårlig skolegang at noen må ta det “obligatoriske 4. året” for å være kvalifisert til studier, da må det være noe sikkelig galt.

Professor Willy Pedersen l sosiologi har gjennom noen år fulgt russens aktiviteter. Han gjør såkalte observasjonsstudier, men det skinner igjennom at også han er bekymret. Han beskriver blant annet “russebusskulturen” som en subkultur uten de vanlige samfunnsnormer og kontroll. På internasjonale konferanser hvor dette legges frem, ristes det på hodet av forundring over hvordan slikt kan skje.

Jeg håper at jeg fremdeles kan være istand til å overbevise de yngste barnebarna våre om at videregående skole er en spennende start på livet uten at de tar sjansen på aktiviteter som kan være ødeleggende både på kort og lengre sikt. 

Hilsen Thor-Øistein som ikke føler seg sur eller gammel eller på nynorsk “grumpy”.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg