Overbehandling og pasientens ansvar

I gårsdagens aftenpost har professor Steinar Westin noen interessante tanker om overbehandling og ansvar https://www.aftenposten.no/meninger/kronikk/i/wEj31L/Ma-pasienter-selv-ta-kloke-valg–Steinar-Westin. Skal vi møte problemet med overbehandling ved å kopiere den amerikanske kampanjen “Choosing Wisely” eller bør vi i Norge finne vår egen form ved å “oppdra” legene til å ha et aktivt forhold til overbehandling og overmedisinering? Legeforeningen har langt på vei tatt i bruk den amerikanske metoden med slagordet “Gjør kloke valg” rettet mot pasientene

Norsk og amerikansk helsevesen er grunnleggende forskjellige

Det amerikanske helsevesenet er helprivat. Legene er tilbydere i et marked hvor pasientene er forbrukere som kan påvirke legene ved å stille krav, blant annet ved ikke å akseptere for mye medisin. Derav kampanjen som er rettet mot forbrukerne/pasientene. Pasientene oppfordres til ikke å stole på at legen gjør kloke valg for dem, de kan for eksempel mistenke at legene er kjøpt og betalt av Legemiddelindustrien og derved pusher unødvendig medisin på dem. Eller de kan tro at legene foretar unødige undersøkelser for å tjene mer. Kampanjen sier “Don’t trust your doctor, ikke stol på legen din” han eller hun kan prøve å selge deg noe du egentlig ikke trenger. Jeg prøver ikke å si at amerikanske leger er korrupte, men i et marked hvor legene skal få et rimelig godt utkomme, er de avhengige av å skaffe seg betalingsvillige pasienter og selge dem undersøkelser og behandling.  Norsk helsevesen er i hovedsak offentlig, selv om vi også har private tilbydere som er avhengig av å selge produktene sine. Et grotesk eksempel på det er de to legene i Tromsø som tilbød russepiker redusert pris på leppeforstørrelse. Stort sett opererer norske leger ikke som selgere, men som rådgivere til pasientene. Vi gir råd om undersøkelser og behandling som pasientene selvfølgelig kan avslå, men ettersom vi har en kultur for at det er greit å stole på legen sin, vil de aller fleste godta rådene. Det ville være veldig synd om Legeforeningens kampanje skulle rokke ved tillitsforholdet mellom lege og pasient, at pasientene skulle begynne å mistenke legene for å selge dem noe de ikke trenger.

Pasientene er medbestemmende både i undersøkelser og behandling

Den gang for lenge siden da jeg var nyutdannet lege hadde legene en helt annen makt enn i dag. Legens ord var lov og pasientene var forventet å godta legens undersøkelser og behandling uten diskusjon. Slik er det heldigvis ikke i dag, pasientene er som regel godt oppdatert på egne symptomer og plager og stiller ofte spørsmål til legenes anbefalinger. Pasient og lege diskuterer og kommer sammen frem til beslutninger. Kampanjen “Gjør kloke valg” kan derfor være med på å bevisstgjøre pasienten på farene ved for mye av det gode, nemlig behandlinger og medisiner. Det er å håpe at legene fortsatt tar overmedisinering og overdiagnostisering alvorlig og i samarbeid med pasienten tar kloke valg. Unødige undersøkelser og unyttig behandling gagner hverken pasientene eller legestanden. Overbehandlingsproblematikken må i all hovedsak være legenes oppgave å gripe fatt i, det er vårt hovedansvar, ikke pasientens.

Hilsen Ragnhild fortsatt i sommermodus

 

2 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg