Nok av saker å hisse seg opp over.

Helt siden jeg var utvekslingsstudent i USA har jeg nærmest elsket dette enorme og spesielle landet. Skjønt land – her snakker vi om 50 delstater med stor grad av selvstyre bundet sammen i en forbundsrepublikk med en president som har mer makt enn noen norsk politiker eller konge kunne drømme om. Nå har dette landet en president som det er sagt mye om og det skal ikke gjentas her. Men jeg har lyst igjen til å si noe om hva som skjer når nå 28 av 50 delstater har stemt frem nye lover som delvis gjør det umulig for kvinner, i alle fall ubemidlede kvinner å få abort på lovlig vis. Sist ute var Alabama med en lov som forbyr abort i alle tilfeller der det ikke står om morens liv.

Hva er det som gjør amerikanerne så erkekonservative?

En stor andel av det amerikanske folket er dypt religiøse. Religionen har en helt annen plass i livet til den jevne amerikaner enn vi er vant til. Man blir ikke spurt om man går i kirken, men om hvilken kirke man tilhører. Grunnloven garanterer religionsfrihet, 70 % er kristne, flest protestanter, men også et økende antall katolikker, de resterende 30% er jøder, muslimer, hinduer og noen andre. Når det kommer til abortspørsmålet er det de hvite middelaldrende mennene, flest protestanter, som bestemmer, i alle fall i de 28 delstatene som har innført strenge antiabortlover. Hovedargumentet er livets ukrenkelighet fra unnfangelsen og at barn, også det ufødte, er Guds gave. Guvernøren i Alabama, forøvrig en kvinne, republikaner og hvit, sa det så treffende da hun undertegnet loven: every life is precious and every life is a sacred gift from God. Bortsett fra henne ble loven vedtatt med stemmene til 25 hvite middelaldrende menn. Det er mye som tyder på at den inngrodde abortmotstanden er delvis religiøst betinget. I tillegg skal vi ikke se bort fra at abortmotstanderne som i hovedsak er menn har et sterkt behov for å kontrollere kvinners seksualitet.

Hvorfor skal jeg hisse meg opp over dette som skjer i USA?

USA er ikke alene. Det går en bølge av ytre høyre ideologi også over Europa. Endel av denne ideologien er nettopp å kontrollere kvinner, helst få kvinnene tilbake til kjøkkenbenken. Vi har et parti i Norge som har på programmet å fjerne loven om selvbestemt abort, eller i alle fall og sterkt begrense mulighetene. Dette vil forhåpentligvis aldri skje, men vi så jo hvor lett det er for de konservative partiene å bruke abortloven i et politisk spill. Selv her i det sosialdemokratiske Norge kan vi ikke føle oss trygge på at tilkjempete rettigheter blir del av diskusjonen i regjeringsforhandlinger. I USA er det ikke bare retten til abort som undergraves. Alle republikanske presidenter etter Reagan har innført den såkaldte Gag rule som betyr at all økonomisk bistand til organisasjoner som veileder i prevensjon og abort på verdensbasis stoppes. Alle demokratiske presidenter har tilbakekaldt denne regelen, men det var det første Trump gjorde som president, å innføre Gag rule på nytt.

Det er all mulig grunn til å være på vakt

Når hardt tilkjempete rettigheter kan fjernes med et pennestøk gjelder det å fortsette kampen for kvinners rettigheter. Når hvite menn synes synd på seg selv og føler seg diskriminert kan de bare løfte blikket å se hvordan kvinner rundt om i verden har det, hvordan de utsettes for vold, seksuell vold og andre grusomheter og tvinges til å bære frem voldtektsmennenes barn. Hvordan religiøse ledere (les f.eks. paven) nekter å godkjenne prevensjon og abort mens de samme lederne aldri hverken må bære frem, oppdra eller forsørge barn. Kampen for kvinners rettigheter på verdensbasis har bare såvidt begynt.

Hilsen en opprørt Ragnhild

 

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg