Denne og tilsvarende plakater møter jeg på mine vandringer rundt i bydelen vår. Her er det små barn, 8-9åringer som frykter den dagen skolen deres blir borte. Foreldre slår også ring om skolene og denne gangen dreier det seg om skoler i Oslo øst. Tilfeldig? Ja kanskje, men slik jeg ser det er det muligens akkurat skolene i disse områdene som ikke burde legges ned.
Jeg kjenner alle argumentene og de er solide nok. Det fødes færre barn og behovet for barneskoler blir dermed mindre. I Oslo blir det ikke snakk om uoverkommelig lang reisevei for de barna som rammes. Lærerne kan helt sikkert få seg andre jobber, det er jo mangel på lærere.
MEN, ved å legge ned en skole raseres et helt miljø, et godt skolemiljø slik som på Nordpolen skole i bydel Sagene der jeg bor. Bydelen har et stort antall familier med lav inntekt samtidig som det også bor mange ressurssterke familier her. Et godt forebyggende tiltak mot senere utenforskap er et godt nærmiljø og en inkluderende skole som nettopp Nordpolen er.
Forsker og forelder Liza Reisel har barn på Nordpolen skole og kjenner miljøet godt. I lørdagens Klassekampen advarer hun sterkt mot nedleggelse som hun er redd kan bli dyr ved at fellesskapene rundt skolen brytes opp. Dette kan igjen gi risiko for frafall, skolevegring og økt ungdomskriminalitet. Hun peker på at når barn fra skoler som legges ned skal presses inn i andre skoler vil det skape plassproblemer som igjen kan føre til mindre mulighet for og plass til undervisning i praktiske fag. Hun mener kommunen burde bruke muligheten som midlertidig oppstår med litt færre barn og mer areal pr elev tilå drive mer praktisk undervisning. På Nordpolen har de allerede spesialiserte klasserom for sløyd, kunst og håndverk, bibliotek, skolekjøkken og et torg.
Det er alltid en sorg for de berørte når skoler legges ned. Noen vil kanskje si at Oslo er tett befolket og har mange skoler. På den annen side er det i de store byene problemer med lavinntekt, trangboddhet og utenforskap er størst. Her har barne- og ungdomsskolene en viktig utjevnende funksjon hvor skolene huser alle typer elever og derved hjelper til følelse av samhold på tvers av bakgrunn. Særlig på østkantskolene er det en miks av elever fra all samfunnslag. Denne modellen er det verd å verne om.
Det er mange måter å bruke prognoser på og selv om det var en helt annen situasjon så husker jeg godt tiden da jeg skulle starte på studiet i medisin. Jeg fikk høre at det var ganske bortkastet (ikke bare fordi jeg var jente, men også derfor) fordi det i løpet av få år ville være en overproduksjon av leger. Vi så hvordan det gikk.
Det er å håpe at Utdanningsetaten tar til vettet og ikke foreslår nedleggelse av barne-og ungdomsskoler i levekårsutsatte områder. Byrådet i Oslo kan heller ikke være bekjent av å legge ned fem østkantskoler.
Hilsen Ragnhild