Forskning viser at Kostilskuddet virker,,????

Ja, hva skal jeg svare?

Noen golfrunder blir det fortsatt. En av de siste sommerdagene forleden gikk jeg kanskje den siste runden for i år. I løpet av vel 4 timer blir det anledning til å prate om det meste. Hva er vel mer naturlig enn å snakke om helsa og litt om kosttilskudd. Markedsføring med tildels voldsomme helse-påstander har ført til at mange er nysgjerrige og mange prøver seg frem. Denne gangen var det et kosttilskudd som inneholder aminosyren L-arginin. Jeg var klar over at kroppsbyggere har vært innom dette som en snarvei til suksess, men det var alt. Jeg lovte å sjekke litt i litteraturen, for så å komme tilbake senere.

Hva fant jeg så?

L-arginin er en aminosyre som er en viktig byggesten i dannelsen av alle kroppens proteiner. I 1998 fikk amerikaneren Ignarro Nobellprisen bl.a. for sin forskning rundt viktigheten av denne aminosyren i kroppen. Som barn er vi avhengig tilførsel av arginin i kosten, men etter hvert produserer vi noe selv. Tross dette, er vi selv i voksen alder avhengig av arginin i et allsidig kosthold. Spiser vi regelmessig, fisk, kjøtt, egg, meieriprodukter, bønner og linser, er vi godt dekket. Professor Ignarro skrev i 2005 i en artikkel at arginin “var kritisk viktig for å redusere blodtrykket og for å fremme den totale hjerte-kar-helse”.(min oversettelse). Det angis nå omlag 10 000 vitenskapelige artikler som omhandler L-arginin og dens fysiologiske egenskaper. Disse gir ikke noe grunnlag for å anbefale L-arginin som tilskudd. Selvsagt har det likevel blitt en storindustri som prøver å fortelle oss at vi ikke får tilstrekkelig L-arginin i oss med et godt kosthold. Det er ikke den sykdom eller plage som disse tilskuddene ikke kan forebygge eller behandle. Det være seg alt fra Alzheimer, diabetes-2, hjerte-kar-sykdommer, immunsykdommer, kreft til impotens. 

Det er nyttig å se litt nøye i kortene.

EU’s Vitenskaps -komite, EFSA  kom med en grundig utredning i 2011. De var temmelig klare i sin konklusjon at L-arginin som kosttilskudd ikke har noen dokumentert effekt. Helsepåstander var med andre ord ikke vitenskapelig underbygget for en godkjennelse. Hvorfor vi ikke har et regelverk som bremser en slik markedsføring, forstår ikke jeg. Det ble også nevnt at mulige bivirkninger heller ikke var skikkelig utredet. Alvorlige bivirkninger er etterhvert rapportert, særlig for de eldste. 

Hva blir så lege-svaret til en venn?

Egentlig burde det være greit. “Les det jeg har skrevet her, så får du avgjøre selv”.  Litt mer hyggelig er jeg nok, og kommer til å si at det gode kostholdet med fisk 2-3 ganger i uka, kjøtt, melkeprodukter, egg, og kanskje noe linser og bønner, da har du den beste sikringskost uten noe behov for dette kosttilskuddet.

Hilsen Thor-Øistein som brukte ett par timer for “å lese seg opp”.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg