Hvorfor ble tante 106 år !

Hvorfor tanten til en av mine beste venner har blitt 106 år, kan hverken jeg eller andre gi noe konkret svar på. Men vi får se hva denne historien kan avdekke.

Hun vokste opp i Arendal under ganske vanlige forhold. Ingen spesielle utdannelse og levde sitt voksne liv som husmor med mann og 3 barn. Etter hvert engasjert i kommune politikk og var i mange år Røde Kors pasient venn. Hun har nå vært enke omlag 30 år. For 3-4 år siden brakk hun lårhalsen.Etter dette har de daglige turene blitt med rullator. På sykehuset ble de selvsagt forbauset over at damen, dengang 103 år gammel, ikke brukte medisiner mot noe som helst. Og det gjør hun ikke idag heller.

Når familien skal beskrive henne, sier de: Tante har levd et aktivt liv uten å stresse for mye. Hun har et “lyst sinn” og tar ikke sorgene på forskudd. Den lille, nette damen har hele livet spist vanlig norsk kost uten spesielle “hang ups”. Men når noen spør om hun har gjor noe spesielt, svarer hun, ETT GLASS SHERRY hver kveld !!!!  Og det har hun gjort lenge og hennes hukommelse er det ikke noe å si på.

I USA er det fra Harvard universitet nylig publisert en imponerende undersøkelse. 160 000 kvinner er fulgt i opptil 26 år. Man har ikke bare sett på risikofaktorer for aldersbestemte sykdommer og kort liv som vanlig er, men førte og fremst prøvd å kartlegge hva en optimistisk grunnholdning og livssyn kan bety. De fant klar sammenheng med et positivt livssyn og livslengde og det på tvers at rase og etniske grupper. Livsstilfaktorer ellers, bidro moderat i denne sammenheng.

Det er klart at noen har en postv livsholdning fra grunnen av. Det understrekes også at dette kan trenes oss, feks at man hver kveld prøver å trekke frem “hva som var bra “. Høres litt Polyanna ut, men hvorfor ikke?

Jeg kjenner ikke selv tante,  men den amerikanske undersøkelsen støtter godt opp under hva jeg har hørt om henne. Så får jeg i tillegg nevne det massiv kunnskap forteller  oss. Flaks og hell, inkludert gener, er nok viktigste bakgrunn for et brukbart liv i alderdommen. Så får vi prøve å spe på med litt egeninnsats.

Hilsen Thor-Øistein som “prøver” etter beste evne.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg