Borte bra, hjemme best !?

Fine opplevelser på Balkan!

Nå er vi hjemme etter 5 døgn i Krotia med dagsbesøk til Bosnia og Montenegro. Vi er stappfulle av kunnskap og opplevelser, ikke minst takket være vår strålende guide Ulf Andenæs, historiker og tidligere journalist i Aftenposten. Alt i regi av Temareiser, Fredrikstad. Det som engang var Titos Jugoslavia, er nå flere nasjoner. Alt er preget av en historie med gamle kulturer,flere folkegrupper, religiøse motsetninger og en fantastisk variert natur.

Et benbrudd ga litt perspektiv!

Byen Mostar i Bosnia med den gamle broen som Kroatene skjøt ned er bygget opp igjen. På veg fra denne til bussen tok en av oss en snarveg over en tomt med nedbombet hus. Han tro ned i et vel 1 m dypt hull og hælbeinet brakk. Med en gang så det mest ut som overtråkk og med komprimerende bandasje ventet vi med klinikk besøk til neste dag. Rtg og CT rtg viste brudd som vår ortopedi venn gjerne ville operere. Hvor mange dager pasienten måtte bli igjen var usikkert. Vi tok ansvar for å bringe den skadde hjem til Norge, så nå vurderes nærmere behandling her. Vår legevenn der nede hadde nok økonomi litt i tankene også. Godt forsikrete nordmenn er verdifulle.

Medisin og apotek for 800 år siden.

I gamlebyen i Drubovnik ligger et av Europas eldste apotek, etablert i 1317, dvs stort jubileum Iår. Hyllene var fulle av flotte gamle krukker og en eldgammel Pharmakopee eller Pharmakopeia var utstilt. Denne kunne fortelle om hvordan medisiner kunne lages fra planter, urter og ellers ting fra naturen. Men dette var ikke bare gammel historie. Apoteket var åpent og det sto kø av turister for å spørre om råd og tildels med kjøpeliste hjemme fra. Noen av våre venner med personlig erfaring kunne lære meg litt om hudpleie, justering av fordøyelsen, lette litt på tungsinn oa. Det er jo skrevet metervis om dette, så jeg skal ikke si noe mere nå,,,, kanskje senere.

Flott tur og deilig hverdag hjemme. 

Mange timer buss daglig, hotellsenger og litt mye god mat og drikke har også sin pris. Idag har vi vært skikkelig trøtte, vi har hentet hunden Pia ( kfr flott hundebilde ) og i morgen blir det en rolig tur i skogen.

Hilsen Thor-Øistein,,, som hatt det fint!!

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg