Litt om gamle og nye livsstils-råd.

Det startet tidlig.

Hippokrates, legekunstens far, sa for 2400 år siden : “Det er ikke nok å spise for å holde deg frisk, du må også ha mosjon”. Dette sa han før kunnskapen baserte seg på såkalte kontrollerte undersøkelser. Men han har nok vært mer enn utmerket observatør, og det er gjerne slik det starter med vitenskapen. Livlegen og elskeren ved det danske hoffet  i 1760 årene, Johan F. Struensee , skrev mye, men også om “fordelene ved mosjon og kroppsbevegelse anvendt som helsebringende middel”. Han hadde nok først om fremst den skandinaviske overklassen i tankene med disse rådene. I Norge var “fysiske aktivitet” heller i overkant for folk flest, for å tjene til det daglige brød.

Styrke trening i “gamle dager”.

En av de første som lagd treningsapparater var svensken Jons G. Zander (1835-1920). Ja, se på bilde med elegant kledd dame i korsett og krinoliner som bedriver skuldertrening.  Disse apparatene ble solgt verden rundt og det ble starten på helsestudioer. Som seg hør og bør lanserte han også ett motto: “enhver bør bedre sin fysiske form ut fra sine fysiske forutsetninger”. Det er ikke noen grunn til å motsi han på dette. Snarere tvert imot. Litt rart å tenke på at dette startet rundt 1880, mens de første skikkelig studioene kom i gang i Norge for 20-30 år siden med SATS. Samlet er det mellom 4- og 500 000 medlemmer  som nå trener på denne måten.

Bør alle trene på studio?

Takk og pris, de aller fleste av oss greier oss bra med andre  aktiviteter. Det er også grunnen til at Yngvar Andersen og jeg satte oss ned å skrev boka ” kom i form 60 pluss”. Vi prøver å inspirere folk til å komme opp av stolen mange ganger om dagen. Sitter du uavbrutt mange timer om dagen, skal det mye trening til for å motvirke det nedbrytende ved å sitte. Gevinsten ved å bevege seg regelmessig er først og fremst at vi føler oss bedre. At vi blir sterkere for å gjøre det vi har lyst til, er også vesentlig. Dette skal jeg skrive mer om. Men først tur med hunden Pia, og en venn. Til slutt noen armbøyninger.

Hilsen Thor-Øistein

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg