Med skistaver på Kanari øyene.

ikke bare for de sprekeste!

Norsk eldre-politikk er i skikkelig endring. Det er ikke mange årene siden at veien for oss gamle som ikke greide hverdagen, var ganske kort til gamlehjemmet. Vel å merke hvis vi bodde i en kommune med tilstrekkelig plasser på hjemmet. Det var gamlehjem, sykehjem og pleiehjem, med glidende funksjonsoverganger. Idag er det helt klart et mål at forholdene skal legges tilrette for at vi lengst mulig skal ha det bra hjemme. De kommunene som er best, har en tilstrekkelig hjemmesykepleie, det bringes mat og det er bistand til aktiteter. Sykehjemmet er for de dårligste og det har resultert i at 80 prosent av plassene er belagt med dårlig fungerende demente. Mange foretrekker å være hjemme til siste slutt. En annen ting er at mye tyder på at dette er den beste samfunns-økonomiske løsningen også. Nå har vi vært ett par uker på Kanariøyene og her ser og møter vi mange imponerende jevnaldrende som ikke er fullt så heldige som oss. Folk går tur langs havet med 1 stokk, 2 stokker, staver, rullator, rullestol, en støttende arm og tilslutt, oygenmaske.

En investering i hva?

Gamle med helseutfordringer kommer ikke hit ned gratis. Enten det blir ett par uker eller lengre tid, senhøst eller vinter, så blir det en investering. Noen greier dette uten problemer mens andre må helt klart spare. Ett par eksempler.—. Igår møtte vi en dame 85 år gammel. Hun gikk tvekroket (gammelt uttrykk) med stokker, små skritt og med en noe sprekere mann som støtte og sikkerhet. To vonde artroseknær, mye smerter, men likevel stor-fornøyd med å ha gått 2-3 km langs havet. Hun var klar på at 4 uker med aktivitet i varmen kunne være et godt grunnlag for å møte kald vinter og glatta hjemme. Apropos staver. Her nede er det ikke bar-mark-trening med skistaver som gjelder. Vi bruker stavene til å støtte og sikre oss når vi har sviktende knær, hofter eller rygg.

Historie nummer to er om en 75 åring med KOLS. Lungefunksjonen var nå halvert i forhold til hva den var i yngre år. Vinter med kold luft, fare for influensa  og lungebetennelse hadde siste årene vært en trussel hjemme i Norge, tross vaksiner og forsiktighet. Nå var planen langtidsopphold her nede med daglige turer og trening. Ble bakkene litt bratte, hadde hun med seg oxygen maske med oxygen flaske i sekken. Det skal ikke mye fantasi til for å forstå at 75 åringen bedrer livskvaliten og vil få noen ekstra år. Det er neppe sol og varme i seg selv som står for de helsebringende effektene. Men heller hvordan det gode klimaet fører til aktivt uteliv og mer sosial aktivitet.

Jeg tror på ingen måte at noen uker med aktivitet i sola om vinteren alene løser helseproblemer hos oss gamle. Men en medvirkende faktor for at vi greier oss bedre i etterkant er ikke urimelig.

Hilsen Thor-Øisteiin som stadig blir imponert over hva folk med dårlig helse og vonde bein greier.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg