Barnebarna spiller fotball, pluss litt til.

Dette bilde av Morten Thorsby forteller meg om styrke, balanse, tekniske ferdigheter og konsentrasjon. Han reiste tidlig ut verden og i løpet av noen år, har han blitt en internasjonal  fotball-spiller på toppnivå.. Det et er egentlig ikke det jeg skal si så mye om, men jeg kan jo begynne med han. Han var bare noen få år gammel første gang vi møttes. Han var en tynn spjæling og som mange andre smågutter hostet og harket han seg gjennom de norske vintre. Han var god på ski men det var klart at det snart ble fotball året rundt. Og ikke bare det, han har blitt toppidrettens miljøtalsmann.

“Alle barn” spiller fotball. I Norge prøver oss med allidrett fra 4-5 årsalderen. Men det er ofte slik at noen særlig iver og fart først kommer når ballen kommer frem. Til å begynne medløper all ungene etter ballen uten mål og mening, men morsomt er det. De glemmer ofte hvilket mål de spiller mot, men det gjør ikke noe. I barneidretten må det være gøy, ellers er det ingen vits å stille opp på trening.

Så gradvis endrer barnas fokus seg. Stikkordet blir gradvis “mestring”. Barna setter da pris på å tilegne seg ferdigheter. F eks.,ta i mot ballen, dempe den, føre den, for ikke snakke om å skyte mot mål. Å lære seg ferdigheter i en gjeng med venner er en god grunn for de fleste til å fortsette.

Barnebarnet Iben 14 år står i mål og det er ikke “bare/bare”. For 2-3 år siden startet spesifikk keeper trening og det er først da det begynner å bli utfordrende. Når vi nå spør om hvordan det gikk, er vi  interessert i hvordan det gikk med keeper oppgavene hennes.

I kveld blir det nok litt mer alvorlig, Jørund 18 år skal spille seniorkamp i 4 divisjon. Han har etterhvert blitt 188cm høy, er rimelig muskuløs og det er nå viktig for ikke å bli vippet av pinnen i kampens hete.  Entusiastisk har han vært fra han spilte lilleputt. Det blir endel harde taklinger på midtbanen som han stort sett kommer helskinnet ut av.

Hva videre? Nå er han på fotball banen 4-5 ganger i uka. Etter videregående skolegang blir det et valg. Er det muligheter til å bli enda bedre? Kanskje satse på det et par år? Eller trappe ned med mer fokus på utdannelse? Det fine med fotballen er at den kan fortsette på alle nivåer til vi er temmelig gamle. Danskene har sett på 75 åringer som har fortsatt med fotball på “kompis-nivå. De har både fysisk og mental helse bedre enn folk flest.

Hilsen Thor-Øistein

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg