På tur i de italienske alper

Mormor og morfar er heldige. Datter, svigersønn og barnebarn på 12 og 10 år ville ha oss med på tur i Dolomittene. Vi var der sammen for tre år siden, på samme lille familiehotellet øverst oppe i Val Gardena, i landsbyen kalt Selva eller Wolkenstein som ligger på 1600 meter. 

Aktiv ferie

Poenget med reisen var turer i fjellet, fjell så annerledes enn de norske som det går an å bli. Med blomstrende alpeflora i 2000 meters høyde og utsikt til høye, spisse fjelltopper som vi heldigvis bare behøvde å beundre på avstand. Mormor er vant med å gå i norske fjell hvor det er dagsmarsjer mellom hyttene som tilbyr mat og overnatting. I Val Gardena var høyfjellet en gondolreise unna, fra 1600 til 2200 meter, og høyfjellet bød på mange muligheter for å leske tørste struper eller fylle sultne mager med alt fra lette snacks til solide middagsmåltider.

Første mulighet var som regel der gondolen landet slik at det var fullt mulig å ta heisen opp, sitte på en solterrasse og spise lunsj hvis ikke formen tilsa fottur i fjellet. Vi så ikke det som et alternativ, men med barn på tur er det greit at vi kunne ta en rast med litt drikke etter å ha gått en time eller halvannen. Dessuten var det mye spennende å se på hyttene, kuer, sauer, alpakka og esel for å nevne noen.

Gammel kultur holdes i hevd

Folk i Syd Tyrol er med rette stolte av fjellet og kulturen sin. Aktiv gårdsdrift med store bølinger som passerte oss hver dag før frokost. Kuflokkene ble samlet av Oma og Opa, (om vinteren lærere på den lokale skolen, om sommeren gjetere), fra 8 forskjellige små bruk og fulgt oppover i fjellet på et frodig beite. Hedda 10 år deltok med å følge kuene på beite hver morgen, og var med på å hente dem om kvelden.

På tur i fjellet med Bruno, vår vert, var vi innom en hytte hvor eieren ved siden av å servere kaffe, te og mineralvann, blåste på vanlig horn og alpehorn. Samtidig hadde vi gleden av å beundre 83-åringen som slo gress med selvsmidd ljå.

Når uhellet er ute

Det er dessverre kort vei mellom gode dager på tur i fjellet og et fall som får store konsekvenser. Far og sønn på sykkeltur, uflaks, skrensing på en stein og fall. Sønn 12 år tilkaller ambulanse, han husket godt hva nødnummeret var, og gode hjelpere strømmet til. Syklene ble fraktet tilbake til utleiestedet av hjelpsomme nederlendere og far og sønn ble fraktet i helikopter til det lokale sykehus. Det hele endte godt med dyktige kirurger og velutstyrt sykehus i dalen, men det blir et sykehusopphold på 4-5 dager. Da skal vi være glade for gode ordninger vi har med forsikringer og europeisk helsehjelp. Alt i alt en strålende og minnerik tur med en svært uheldig avslutning som tross alt endte godt.

Hilsen Ragnhild som er hjemme i Norge

4 kommentarer
  1. En tur skildring som gir lyst til å forsøke noe liknende. Selvsagt med unntak av den sykkelvelten. Den hørtes ikke god ut.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg