Sykehjemmene gjør en formidabel innsats.

 

I disse dager informeres vi nærmest i senk om korona virus og Covid-19 pandemien. Noen blir nervøse og engstelig av dette, men stort sett er det nøktern informasjon som er nyttig for oss alle. Vi blir daglig informert om antall smittede, innlagte på sykehus, antall på respirator og antall døde.

Snittalder på de som dør er omlag 85 år, mange av disse har annen alvorlig sykdom og er svake fra før. Noen stelles hjemme, mens de fleste er på sykehjem. De fleste som får behandling på sykehus er middelaldrende, noen er relativt unge. Avansert behandling, ofte på respirator, fører til at de fleste overlever med god helse videre i livet.

Fra ifjor har jeg hatt den utfordringen å ha blitt valgt inn i Bydel Sagene/Torshovs “Eldreråd” med ansvar for kontakt med sykehjem. Det har vært lærerikt. Den store flott bygningen, Akerselva Sykehjem er en imponerende institusjon som drives slik at det kreves stor respekt . Det er galt å gå i detalj, men noe vil jeg fortelle for at vi skal forstå hvilke utfordringer et sykehjem har idag.

Ialt er det 128 beboere fordelt på 8 avdelinger. To avdelinger med gamle psykiatriske pasienter som ikke greier seg alene lenger. En avdeling med dårlige demente ( ialt 16 stk). 5 ordinære avdelinger med ialt 80 stk., hvor flertallet også er demente. Totalt er det mange tungt pleietrengende og til enhver tid trenger noen terminal pleie og dør på hjemmet.

Jeg forteller alt dette for at vi skal forstå hva en livstruende epidemi kan bety på et sykehjem. Hvor mange som er rammet av infeksjonen på sykehjem i Oslo idag, kan ikke jeg si noe om. Men jeg kan si noe om utfordringene med smittehåndteringen. Det gjelder smitte fra beboer til beboer, og til og fra sykepleierne. Dette blir selvsagt svært resursskrevende. Mange gamle krever kontinuerlig overvåking og sykepleiere ender opp i karantene når de blir smittet. Hvordan betjeningskabalen går i hop, forstår ikke jeg.

I Sverige skyldes de høye dødstallene at de ikke har greid å bremse opp smitten på aldershjemmene. Som i Norge, blir de gamle som er svake, med eller uten  underliggende sykdom, ikke lagt inn på sykehus. Intensiv behandling med respirator ville de knapt tåle og de aller fleste ville nok oppleve slik behandling som noe forferdelig i dagene før de forlater denne verden. For de fleste av oss 80-90 åringer som blir rammet av Covid-19, er det god lindrende behandling og en varm hånd å holde i, som blir det viktigste. Av smittehensyn har det dessverre blitt noen regler som gjør det vanskelig å få besøkt de syke på aldershjem. 2-3 uker terminalt uten å se de nærmeste, virker temmelig håpløst for meg. Er det nok smittevernsutstyr, må dette kunne brukes for å få besøk av felle eller barn.

Noe skal vi dø av tilslutt. Når vi blir svake og dagene egentlig er talte, vil en tilleggs infeksjon som denne endemien, bare bety en kortere sluttfase. Jeg synes det er greit å se i øynene.

Hilsen Thor-Øistein, fortsatt gammel mann, som tar en dag av gangen, likevel også optimist på sikt..

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg