Skisport på Nasjonalbiblioteket!

Ikke til å tro.

I slutten av 50-årene ble det ganske mange timer med eksamenslesing på lesesalen på Nasjonalbiblioteket ( dengang Universitetsbiblioteket).  Det gikk bra, men i etterkant huskes nok best hviskende studenter, dårlig luft og at det var lett å sovne. På kort tid har dette stedet blitt en levende kulturinstitusjon med masse spennende arrangementer. Denne gangen “Dobbelttak med fråspark”. Cathrine Sandnes samtalte med forfatteren Thor Gotaas og idéhistoriker og gammel skiløper Gudmund Skjeldal. Gotaas vet det meste om gammel og ny skihistorie og Gudmund, som jeg kjente som ung toppløper, er et levende eksempel på at mange utøvere etterhvert har det ” både i hode og bein”.

Vinter OL i Oslo 1952.

Filmen fra 1952 er nå digitalisert og ga oss bl.a. et fantastisk gjensyn med 50 km. Nesten ikke til å tro, jeg var der ! Løypa var et spor, dette var før maskinkjøring var mulig, løperne ropte “løype” når de skulle forbi. Brå svinger, bratte staup, kvister og greiner var en del av det hele. Løperne ble sendt ut i skauen og kom tilbake etter nesten 4 timer. Hakkulinen som vant ( 3 timer, 33 min og 33 sek) var som de fleste en råsterk skogsarbeider. Hans rekord på skauen var barking med barkespade 300 tømmerstokker på en arbeidsdag. Testing av han på OL-toppen med maks O2, styrkestest, terskelstester, laktattester og løping til utmattelse som gjøres i dag, hadde nok overrasket de fleste idag! Kanskje vi idag er for detaljstyrt, eller er det nødvendig for at vi ikke skal trene ungdommen ihjel?

Toppidrett i maskinkjørte løyper,,,,, og vi andre.

Vi nordmenn elsker at nordmenn vinner i sporet. Det kan seeroppslutningen på TV si mye om. Det er også rimelig å spørre om denne toppidretten er gått for langt. Jeg har vært på endel barnelangrenn de siste årene. Løypene er som i OL og utstyret er topp. Barna er ikke gamle før de har flere typer ski. Drømmen som barna har om å bli som Bjørgen må de få ha? Men den ærlige bestefar håper at denne barneidretten ikke ender opp i toppidrett, det var moro mens det varere og de har blitt glade i skog og mark. Det er himmel og hav forskjellig fra de deilige turene mange av oss har når føret er Blå Swix. Men vi forter oss hjem hvis vi kan se spennende idrett på TV etterpå. Ja, vi er noen særinger.

Litt historie:

 Ski har vært endel av vår historie i mange tusen år. Samene var kanskje de første. Ski ble brukt på jakt og for at vi skulle ta oss fram. Vi begynte å konkurrere på ski utpå 1800 tallet. Skiene var hjemlaget. Vi smurte ikke skiene. Langrennsløperne var oftest karer fra landsbygda med dårlig rå. De kunne gå både 5 og 10 mil for å konkurrere i Oslo. Sølvpokalene de vant ble ofte solgt og kunne bli startkapitalen for USA emigrasjon.

Les bøkene som de 2 har skrevet! De er spennende.

Hilsen Thor-Øistein som fortsatt lever godt med skiturene,,,,, og ski på TV.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg