Marihuana og hasj, verre enn alkohol? g

Ukritisk romantisering?

Nå skal jeg skrive litt om ting ikke har mer greie på enn “folk flest. Jeg har prøvd å lese meg opp og etter beste evne kvalitets-sikre det som måtte komme som fakta-utsagn. Først noen observasjoner og iakttakelser. Vi var nylig på Det Nye Teater og så musikalen “Hair”, Fin forestilling som beskriver Hippie-ungdommen på slutten av 1960 åra. I en scene klumper ungdommen seg sammen, lykkelig røykende hver sin joint eller “rev”. I filmen Lucky, som jeg nettopp har omtalt, også en av de få lykkelige stundene med nettopp Lucky og en ung venninne. De strekker bena avslappet frem, smiler og har en god samtale. De røyker den samme jointen. I House of cards, det samme,  President og The first lady har den samme vanen etter harde dager. Slike stunder jeg her beskriver virker helt greit, og noen motforestillinger blir ikke presentert.

Cannabis er fellesnavnet på rusmidler fra hampeplanten, Cannabis Sativa. De vanligste stoffene fra cannabis er marihuana og hasj. Dette kan spises eller røykes og har vært i bruk som rusmidler ihvertfall 3000 år før vår tidsregning. Uansett verdensdel og kultur, vi har alltid vært tiltrukket av rus, tildels voldsom og rituelt. I Vesten har alkohol vært akseptert, selv om vii også har hatt forbudstider. En måteholden bruk har de fleste ingen motforestillinger til. Men vi skal være klar  over at i et alkohol-aksepterende samfunn, regner vi at 7-8 prosent ikke styrer sitt forbruk, med de konsekvenser det får. Helsedirektør (for meg med stor H) Karl Evang sa engang, “hadde vi visst hvilke ulykker alkoholen førte meg seg, hadde vi neppe akseptert det”. Canabis er et vanedannende rusmiddel som av mange betraktes som inngangsporten til tyngre stoffer. I Norge er det forbudt å dyrke planten, forbudt og importere, selge, besitte og bruke cannabis. Straffereaksjonene er situasjonsavhengige, besittelse og bruk kan føre til milde forelegg. 

Ønsker noen friere omsetning osv.

Thorvald Stoltenberg og andre vil at det skal opprettes en kommisjon som skal vurdere en friere omsetning av canabis. Før siste valg fremmet nå minister Elvestuen (venstre) liknende tanker. I Kina for flere tusen år siden var canabis ikke bare et rusmiddel, men også medisin. I de siste årene har det i Vesten vært forsket betraktelig på nettopp medisinsk bruk. Fra 2016 har sykehus-spesialister adgang til å forskrive medkamenter som har canabis som virkestoff. Det har først og fremst vært gitt til kreft-pasienter med store smerter og kvalme i forbindelse med annen behandling. Det kan også være til hjelp for Multipel Sklerose pasienter med spasmer og smerter. Forsøksvis gis det til andre pasientgrupper også.

Hilsen Thor-Øistein som avventer hva kommisjonen som fremsnakkes av Thorvald sier, men dette må ikke bli for lettvint!

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg