UDI og arvesynden


UDI er et direktorat som arbeider etter mange prinsipper for å holde Norge så fritt for urettmessige innvandrere som mulig. Det klages over den store arbeidsbyrden de har og de beklager at ventetiden for å få et asylintervju stadig øker. Da undrer det meg at det brukes så mye tid og ressurser på å grave i gamle saker for å prøve og bevise at noen for svært lenge siden muligens fikk urettmessig opphold i Norge.

To av prinsippene UDI arbeider etter er arvesynden og redsel. Redselen skal jeg komme tilbake til, først arvesynd. Arvesynden i bibelsk forstand betyr at vi mennesker er født syndige, noe vi selv ikke kan gjøre noe med. Synden vil forfølge oss. I UDIs forstand betyr det at alle som har kommet til Norge fra et annet land bærer med seg muligheten til å arve foreldre eller besteforeldres synder eller feilgrep. De feilgrepene som kan ligge langt tilbake i tid, gjerne 20 år eller mer, skal barn og barnebarn straffes for.

Det finnes dessverre mange eksempler på hvordan UDI praktiserer dogmet om arvesynden, det mest nærliggende i tid er saken til Sara Valieva. Sara kom til Norge med foreldrene for 23 år siden og det er reist tvil om de kom fra Tadsjikistan som foreldrene oppga. Hun er nå gift og har nettopp fått en liten datter. Halvannen uke før fødselen kom brevet fra UDI med varsel om utkastelse.

Uansett hva foreldrene må ha gjort, om de oppga falsk identitet eller bare var unøyaktige så er det grovt å straffe Sara og hennes lille familie. Hva med rettssikkerheten og foreldelsesfrist som gjelder i de fleste andre saker? Det er nå vedtatt i Stortinget at barnets beste skal ligge til grunn når det gjelder retur eller utkastelse. Men dette vedtaket er ikke kommet i skikkelig forskriftsmessig stand. Her somler justisministeren og man må spørre seg om hun somler med vilje. Vi vet jo hvor Senterpartiet og Enger Mehl står i utlendingssaker. Og UDI som det papirrytterorganet det er står på at det er til barnets beste at mor sendes ut av landet. Barnet er to måneder gammel og fullammes – her må Gro Nylander komme på banen (!)

Det andre prinsippet til UDI er redsel, redsel for at noen med besøksvisum eller midlertidig opphold skulle finne på å bli boende i landet. Saken det her gjelder er selvfølgelig de seks palestinske medisinerstudentene som nektes visum til Norge. Begrunnelsen til UDI er redsel – en etter de flestes mening en ubegrunnet redsel da de seks nettopp ønsker å returnere til Gaza for å være med på gjenoppbyggingen. Jeg har skrevet om de seks før, men synes saken er så grovt urettferdig at den bare må gjentas og gjentas. UDI skjuler seg bak politikerne og politikerne gjemmer seg. Det er å håpe at de har så mye anstendighet at de skammer seg. Jeg har mine tvil.

Nå håper jeg at saken til Sara og medisinerstudentene ikke bare går i glemmeboken sammen med alle de andre overtrampene våre utlendingsmyndigheter har gjort. Advokatene som står på for dem (ære være dem for det) må ikke gi seg. Dette er grovt og urettferdig.

Hilsen en opprørt Ragnhild

4 kommentarer

    1. Alt som betyr noe for politikerne er stemmer. Alt som betyr noe for alle oss andre er penger. Dette er aksiomene. Hva slags matermatikk man siden kan lage ut av dette er et underholdningsprodukt som media lever av.

    2. Det er bare så bra at du tar opp dette. Det er mange slike saker for tia, der lovforslaget “til barnets beste” ikke er trådt i kraft… enda. Helt forferdelig spør du meg. Dette må vi gjøre noe med, finn epostlista på siden til Stortinget.no og send mail til alle politikere du kjenner både litt og mye. Be dem ta dette opp i spørretimen på Onsdager med et spørsmål til Justisministeren og gjerne statsministeren. Be dem spørre om dette til barnets beste ikke er så viktig for dem, likevel?

      Nå det gjelder dette med arvesynden, som kan på en måte sammenlignes med blodhevn. der man kunne straffe noen i fjerde og femte generasjon, for ett eller annet.
      Kong Magnus Eriksson opphevde denne straffemetoden på midten av 1200 tallet.

      1. P,S. Bommet på kongerekken, det var Kong Håkon Håkonson som avskaffet denne straffen i lovgivningen.
        Så da er det en god ide` tenker jeg, å sende til vår Kronprins Håkon også 😉

      2. Veldig interessant perspektiv fra deg Skal virkelig ta det med politikerne. Kronprins Håkon har mye å tenke på for tiden, men han burde (akkurat som Kongen) prioritere landet han en gang skal være overhode for. Synes kongen og kronprinsen ikke er tydelige i sine roller

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg