Kan skogen redde oss !?

“Skog er betraktet som en uvurderlig ressurs for å bremse den tiltagende overoppheting av  kloden, ved å lagre CO2”. Dette har jeg kunnet lese i The Guardian Weekly fra 29. august i år. Det blir også referert til en nylig publisert studie som kunne vise til at planting av 1 trillion  ( i engelsktalende land er 1 trillion, 10 i tolvte) trær i verden, ville kunne fjerne 2/3 deler av alle utslipp. De konkluderer med at det sansynligvis er den billigste måten å takle klimakrisen på, ved at trærne lagrer karbon.

Samtidig har verdenssamfunnet kjempeutfordringer ved at regnskog brenner, både i Sør-Amerika og I Asia. Tildels skyldes det branner som bare oppstår og tildels skyldes det brenning av skog for å få mark til dyrking, feks av soya. Vi importerer omlag 1 million tonn soya til Norge som kraftfor, hvorav omlag 80 prosent går til fiskeoppdrett. Har vi et indirekte ansvar? Norge betaler store summer til Regnskogfondet for å bevare skog, uten at dette ser ut til å fungere. Ett eller annet må likevel glippe.

The Guardian tar også opp utfordringen med skadedyr som langsomt dreper  trærne. I USA er det nå registrert omlag 450 nye skadeinsekteter (pests). De har et potensiale til ødelegge opptil 40 prosent av skogens biomasse. Forskerne mener at denne invasjonen av skadedyr skyldes globalisering av handel og ved utstrakt reising. Hva er så botemiddelet? Utover det å plante ny skog, har ikke jeg sett noe umiddelbar løsning nevnt.

Hva med skogplanting i Norge ? Stort sett har det blitt planting etter hugst  eller på grund som ikke egner seg som jordbruksområde. Vel 90 prosent av det som plantes er gran. Fra 2003 til 2016 har antall plantede trær øket fra 23 til 40 millioner. Alt tyder på at vi burde plante mye mer. Skogeierne fikk inntil 2003 økonomisk tilskudd for planting. Hvorfor dette insentivet opphørte, har ikke jeg sett begrunnet. Er tiden moden for en revurdering? På våre stadige vandringer i Marka ser vi lite til rydding etter hugst og nesten ingen skogsplanting.

Det tar selvsagt mange år fra liten skogsplante til stort tre som binder karbon så det monner. Men det er nødvendig med både kort- og lang-siktige strategier.

Hilsen Thor-Øistein som stadig ser optimistisk på det meste

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg