Placeboeffekten – nyttig for både leger og publikum

Naturens helbredende kraft

De fleste ikke veldig alvorlige sykdommer går over av seg selv om vi bare tar tiden til hjelp. Dette fordi kroppen har stor evne til selvhelbredelse, men det kan altså ta litt tid. Tid er noe vi moderne mennesker har litt lite av, så det skal ikke veldig mange dagene med å føle seg dårlig til før lege oppsøkes. Og her kommer ofte placeboeffekten inn. Har vi en empatisk fastlege av den gode sorten trenges det ofte ikke mer enn en skikkelig undersøkelse (bli tatt på alvor) som ikke avslører en sykelig tilstand som trenger behandling og noen beroligende ord for at plagene straks blir mindre. Beroligende ord fra en vi stoler på som fører til bedring er en variant av placeboeffekten. Så vil naturen ordne resten.

Hva er placebo?

Placebo betyr “jeg vil behage”.  Pasientens forventninger til en medisin har betydning for hvordan medisinen virker. Det er vist utallige ganger at det å gi “narrepiller” sammen med forsikringer om at pillen virker gjør pasienten frisk i mellom 30 og 40 % av tilfellene. Det samme gjelder også for narrekirurgi. Ved å åpne og lukke f.eks. et smertefullt kne uten å gjøre et virkelig inngrep, vil i like mange tilfeller gjøre at smertene bedrer seg så lenge pasienten har forventninger om at det skal hjelpe og stoler på legen. Det er forsket mye på placeboeffekten. Tidligere mente man at effekten var rent psykisk, men det er  funnet fysiologiske forandringer som er med på å forklare effekten. Allerede på 70-tallet kom de første nevrobiologiske holdepunktene for mekanismer bar placebo. Noe av effekten tilskrives kroppens eget “morfin”, endorfinene, mens nyere data tyder på at virkningen begynner i den delen av hjernen som kalles frontallappen. Her styres adferd og planlegging. Effekten av placebo ser ut til å være en samhandling mellom psyke og soma – kropp og sjel.

Alternativ behandling og placebo

Jeg har irritert meg veldig over hvordan noen av TV2s reklameinnslag nesten domineres av reklame for kollagen, et preparat som heter Collagenplus. Når jeg går inn på hjemmesidene og finner en artikkel hvor det står: Forskerne: En viktig vitenskapelig oppdagelse og artikkelen er skrevet av direktøren i Biomed Pharma (markedsøkonom, ikke helseperson) som markedsfører Collagenplus, ja da blir jeg mer enn skeptisk. Artikkelen beskriver helt riktig hva som skjer i leddene vår vi blir eldre uten noen referanser til hva tilførsel av Collagenplus gjør for å bedre dette. At kollagen er viktig for leddene våre,  er det ingen tvil om. Men tilførsel utenfra av kollagen som kosttilskudd har ingen som helst betydning. Det er bare en kostbar mat som ikke engang smaker spesielt godt. Ved inntak vil dette kosttilskuddet bli spaltet til enkelte aminosyrer, aminosyrer som kroppen bruker til å danne protein, bl.a. kollagen. Trenger vi mer av disse proteinene kan vi like gjerne spise egg. Det er mye billigere, bedre og helt naturlig å få protein via maten enn ved hjelp av kosttilskudd.

Hva har dette med placebo å gjøre

Vi leser også om alle de fornøyde kundene som har kjøpt Collagenplus i dyre dommer. Klart at forventningen om at det skal virke er veldig sterk når man attpåtil har kjøpt et dyrt preparat som TV2 reklamerer for. Et typisk eksempel på viktigheten av placeboeffekten for oss mennesker. Selvfølgelig er det fint at alle disse collagenplusbrukerne er blitt bedre! Poenget er at de sannsynligvis også var blitt bedre av en sukkerpille (som ville være vesentlig billigere) hvis den ble markedsført av en troverdig helseperson eller via TV. Bedring ville sannsynligvis også kommet via en empatisk fastlege som gir gode medisinske råd om hvordan leve med leddsmerter.

Hilsen Ragnhild, som alltid skeptisk til vidunderkuren uten dokumentasjon

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg