Sommer-kulda nordpå er bra for oss!

To gamlinger reiser fra varmebølgen sørpå til Nord-Troms. Nå skal jeg fortelle litt om overgangen fra morgenbad i Kragerøskjærgårgården til turer i Lyngen i 5-6 grader, kuling og regn. Nå må dere ikke tro at dette var en dag forleden. Dette er 4 dagen og Yr sier at slik vil det fortsette. Ragnhild vil gjerne presisere at “dette er i overkant” og særlig akkurat nå, med 4,8 grader og snø og sludd 100 meter fra fjæra

Først litt om naturen her oppe i juni 2019. De høyeste fjellene er rundt 2000 meter over havet. Rundt oss bare 12-1300 meter. Der ligger endel snø fra sist vinter og de siste dagene har det blitt påfyll av nysnø som minner om melis-strø. Hvordan dette ser ut når noen stråler skjærer gjennom skydekket, kan dere bare tenke dere. Dalene mellom flotte fjell er stort sett U- formet. Der går vi, klatring i Alpefjellene er ikke vår greie lenger, ja hvis det noen ganger har vært det.

Vi har vært her flere ganger i året de siste 27 årene. Starten var datter Trine som var jordmor i kommunen og det endte opp med husene til et småbruk bygget i begynnelsen av 30-åra. Vi har brønnvann, strøm, og medbrakt Internett. Vi fyrer masse på peisen og ved har vi nok av. I år var tiden inne for vedsjau og vi er nå halvveis med motorsag og kløyve-øks. Slikt arbeide har vært litt av min identitet. Far var skogbruker, må vite.

Dyrelivet har endret seg i løpet av disse årene. Tidligere så vi stadig rev i fjæra, det var masse storskarv på skjæra, oter var i naustet og deler av en tamrein flokk vandret rundt her. Nabobonden hadde mye sau og storørna seilte stadig over oss. Hva er det endt opp med ? Bonde med stort melkefjøs og ett par bønder med flere hundre geiter. Og av dette blir det topp-ost laget i Balsfjord.

Jeg skal ikke legge skjul på at det må bli noe inneliv.  Vi var forberedt på det og brakte med oss mye bøker og mye er gjennomlest allerede. Vigdis Hjorth, Simon Stranger, The New Silkroad, Peter May, Jeffrey Artcher. Og så har vi en bokhylle her med noe ulest, hvis naturen gå helt av sporet.

Og hvordan har 2 søringer det i pre-arktiske klimaet? Ragnhild synes at jeg skal avslutte med at lørdagen nå byr på 3 grader og skikkelig snøfall. Men bakom skyene skinner alltid sola. Hva med ettermiddagen?

Hilsen Thor-Øistein som har godt med klær på seg.

2 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg