Antioksidanter, hva og hvorfor.

“Alle” snakker om antioksidanter i maten og for de fleste virker det som en selvfølge at dette må vi ha mye av. Nå skal vi se nærmere på hva disse stoffene er anti (mot).

I kroppen  dannes det hele tiden såkalte oksygenderiverte frie radikaler. Dette er bla. oksygen molekyler som er i elektronisk ubalanse. Disse stoffene dannes hele tiden. Produksjonen øker ved fysisk aktivitet, ved alle typer stress, kraftig forurensning, røyking osv. Aldring i seg selv øker også produksjonen av frie radikaler.

Fri radikaler eller oksydanter motvirkes av antioksidanter. Kroppen produserer delvis dette selv og noe er vi avhengig av å få i maten. En ubalanse med overvekt av oksidanter virker skadelig på alt vev i kroppen og kan være sykdoms fremkallende. Uballense fører også til raskere aldring.

Men det er nyttig å vite at de frie radikaler også har en positiv funksjon på flere måter når det gjelder kroppens total husholdning. Å dempe disse stoffene fullstendig ned er en umulighet.Så målet er ikke å overspise antioksidanter, det være seg med mat eller som kosttilskudd.

Men naturen et viselig innrettet. Et bra kosthold som jeg beskrev sist med mye grønnsaker, frukt og bær legger grunnlaget for at dette GÅR BRA !

Til glede for de fleste kan jeg fortelle at noen kopper kaffe i døgnet er viktig og greit for antioksidant regnskapet vårt. Ellers er det greit å ha in mente at jo sterke farge det er på frukt, bær og grønnsaker, jo bedre er det. Blåbær, sterkt røde epler, rød paprika, kraftig grønnfarge på brokkoli  og grønnkålen, er bra for oss,,, og for de fleste smaker det godt. Og som Ragnhild tidligere skrev, da trenger du ikke dyre kosttilskudd.

God appetitt!  Fra Thor-Øistein

 

 

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg