Er det ett fett hva vi spiser?

Ikke rart vi blir forvirret – den ene undersøkelsen slår den andre i hjel. Skal vi tro på lavkarbo og høyt fettinntak eller er det lite fett og passelig med karbohydrater som gjelder? La meg prøve å rydde opp litt i begrepene selv om det er vanskelig. For det første, karbohydrater kan være så forskjellig. Det er stor forskjell på raske karbohydrater som i hvitt mel, sukker og hvit ris og de sunne langsomme karbohydratene i grovt mel, frukt og grønnsaker som også inneholder mye fiber. Når det gjelder fett så er de fleste europeiske ernæringsforskere enige om at mengden mettet fett som i meieriprodukter og fett kjøtt bør reduseres til fordel for umettet fett som i planteprodukter, fisk og oljer. Dermed er det ikke sagt at vi overhodet ikke skal spise mettet fett, men at mengden bør begrenses. Så til undersøkelser som skaper forvirringen. Med jevne mellomrom publiseres det studier som frikjenner det mettede fettet, senest nokså nylig i det prestisjetunge tidsskriftet Lancet.  Samtidig publiseres det studier som advarer mot mettet fett. Så hvem skal da vi tro på. De aller fleste ernæringseksperter er enige om at det beste er et variert kosthold med passende mengder protein, fett og karbohydrater. De advarer mot raske karbohydrater, rødt kjøtt og mye meieriprodukter og anbefaler fisk, grovt mel, nøtter frukt og bær. Dette stemmer godt overens med de norske anbefalingene. Det er mange faktorer som har betydning for helsen – kanskje er grunnen til de sprikende undersøkelsene at andre livsstilfaktorer enn kosten som røyking, lite mosjon og overvekt forkludrer bildet. Jeg tror ikke det er ett fett hva vi spiser, men vi må ikke bli kostholdsfanatikere. Jeg tror fisk er bedre enn kjøtt, særlig rødt kjøtt, men det betyr ikke at vi ikke også kan spise kjøtt, men ikke utelukkende. Viktig er det også å være klar over at vi trenger fett, også noe mettet fett, så et kosthold utelukkende basert på magre produkter ikke behøver å være det beste. Det som betyr mest er at vi spiser variert, passende mengder og koser oss med maten. Og nesten ingen ting er fy så lenge vi holder oss til den gylne middelvei og ikke overdriver i noen retning.

Hilsen en matglad Ragnhild

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg