Er en tannlege mer enn en tannlege?

Vel 2 timer i tannlegestolen er slitsomt og slik ble det i går. I en eldre munn dukker det opp saker og ting og 2 broer må skiftes. Det grunnarbeidet som var nødvendig krevde både lokalbedøvelse og sin mann. Tilliten til min tannlege (hyggelig kvinne) er topp og jeg slappet etterhvert av,,, og tankene fløy.

I studietiden i 1950 årene møtte vi noen ganger alvorlig syke psykiatriske padienter som var fullstendig tannløse. Vår professor på Gaustad kunne fortelle at alle tennene for flere år siden var trukket. Bakgrunnen for det var en teori om at infeksjoner i tannrøttene kunne være årsak til en rekke sykdommer, også alvorlige psykiatriske som schizofreni osv. Tanken om denne sammenhengen dukket opp tidlig på 1900 tallet. Legene så at alvorlig syke mennesker ofte hadde et dårlig tannstell med mye  bakterielle infeksjoner. I etterkant var det lett å se kortslutningen. “Selv om 2 ting sees samtidig, behøver det ikke være noen årsakssammenheng.” Det ble feks ansatt tannleger på psykiatriske sykehus som bare holt på med å trekke ut tenner. Da pasientene ikke ble bedre forsto man etter hvert at årsakssammenheng var mer enn tvilsom og denne praksis opphørte.

For 15-20 år siden ble man klar over en mulig sammenheng med bakterielle infeksjoner i tannkjøttet og hjertekar sykdommer..I munnhulen kan det være opptil 700 forskjellig bakterier og noen disse kan føre til infeksjoner i de små “lommene” som oppstår mellom tann og tannkjøtt. Dette opptrer hyppigere jo eldre vi blir. Forskere fant etter hvert ut at det sansynligvis forelå en årsakssammenheng og ikke bare sammentreff.

“The American Heart Association” har i 2016 skrevet:: “Det er en sansynlig direkte sammenheng mellom bakterie infeksjoner i munnhulen og hjertekar sykdommer”. Man mener at årsaken kan være at bakterier fra munnhulen kommer over i blodbanen og fører til skade på innsiden av blodkarene. Det kan også være betennelses fremmende stoffer (mediatorer) fra munnhulen som også bidrar til dette.

Med andre ord, god munnhygiene blir bare viktigere med årene. Godt tannpuss, tanntråd og tannpirkere og regelmessig besøk hos tannlegen er en rimelig anbefaling.

Hilsen Thor-Øistein med ømme kjaker.

1 kommentar
  1. Det var hyggelig å se 2 godt voksne folk på bloggen. Jeg vil gjerne utveksle meninger om det som opptar oss i vår alder. Godt å få overhalt tennene! Ha en nydelig høst! Jeg vil lese litt nedover.Følg meg gjerne på bloggen min! Hilsen Mari

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg