Kan et skadet bein bli helt bra?

Det er ikke spøk å brekke beinet.

Igår var jeg på besøk hos vennen vår som brakk beinet på Kroatia-turen. Hælbeinet som brakk ble først vurdert der nede og nå svært grundig og bra på Bærum sykehus. Behandlings-alternativ var operasjon med skruer, gipsing i flere uker eller rett og slett imobiliering uten bandasjer. Det siste ble valgt. Benet skal nå være uten belastning i 8 uker og det er litt av en prøvelse for en aktiv mann.

Kan vi gjøre noe for at dette skal gå bra?

Sitter han fullstendig i ro blir det svært dårlig muskulatur i beinet og for den saks skyld i hele kroppen. Den generelle form blir også kraftig redusert. Bevegeligheten i leddene og særlig ankelleddet blir dårlig. Vi vet imidlertid mye om opptrening og det kan starte allerede nå. Han beveger seg rundt på krykker og ellers blir det å sitte i ro. 

De konkrete råd er:

Ikke sitte mer en 45 minutter ad gangen. Bare noen minutter opp på krykkene for å gå er nok til at blodsirkulasjonen i den skadde foten kommer i gang. Det dannes ved aktivitet substanser i blodet som rasker på gro-prosessen. Jeg så en undersøkelse forleden som viste at jo mer man trener det friske beinet, jo raskere kommer det skadde seg. Det skal ha noe med en “kryssende innervasjon” å gjøre. Resten av kroppen kan også trenes, kjernemuskulaturen og armene. Det kan gjøres med øvelser med kroppen som egen vekt eller med strikker. Alt dette krever litt innsats men det er det verdt.

Etter 8 uker, er alt bra?

Det vil nok være en overraskelse at leddene i det skadde beinet er så stive, særlig ankelleddet og tærne. Det tar noen uker før gangen er brukbar. Greier man å komme seg ut i svømmebassenget uten å belaste hælen, så kan vanntrening starte tidligere. Mao, det tar nok tid, men det pleier å gå bra til slutt. “Bank i bordet” og håp det beste!

Hilsen Thor-Øistein som skal prøve å følge opp.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg