Alternativ behandling generelt og homeopati spesielt

Jeg leser i siste nummer av Legeforeningens Tidskrift at the European Academies Science Advisory Board (en sammenslutning av europeiske vitenskapsakademier) har gjennomgått all tilgjengelig kunnskap om homeopati. De er tydelige på at det ikke finnes noe vitenskapelig bevis for at homeopatiske midler er effektive for noen kjent sykdom. Når pasienter mener de har hatt effekt kan dette ha sammenheng med placeboeffekten som vi vet er meget sterk.

Hva er alternativ behandling?                                                                                                                                                    Kort fortalt er alternativ behandling – som det finnes en hærskare av – behandling som ikke er dokumentert og ikke kommer inn under vanlig medisin. Her finnes veldig mye udokumentert, unyttig og kostbar behandling som i beste fall ikke virker og i verste fall er direkte skadelig. 

Hva er homeopati og hvem kan bli homeopat?                                                                                                                 Homeopati bygger på likhetsprinsippet og at likt skal kurere likt, den samme tankegangen som brukes ved vaksinasjon hvor en liten dose av det som utløser en sykdom gis for å fremme immunitet. De homeopatiske midlene er imidlertid fortynnet så sterkt at det ikke er igjen så mye som et fotavtrykk av et molekyl – det er vanskelig å se for seg at det skal kunne ha noen virkning.  Det som imidlertid helt sikkert har en virkning er for en pasient å bli tatt på alvor. En velutdannet homeopat som er medlem av homeopatenes landsforening og har et femårig høyskolestudium bak seg vet mye om sykdommer og pasientbehandling. Hun tar seg god tid og lytter til pasienten. Bare det er nok til at man straks føler seg bedre. I tillegg gir hun råd om livsstil og ernæring – noe vi skolemedisinere dessverre bruker alt for lite tid på. Det er et problem at homeopat ikke er en beskyttet tittel så man kan risikere å komme ut for en halvstudert / egenstudert røver som sannsynligvis vil gjøre mer skade enn gavn.

Har vi leger noe å lære av homeopatene?                                                                                                                                  Det viktigste vi har å lære er litt mer ydmykhet i møte med pasienten og hvor viktig det er å bruke tid. For å si det med kollega Robin Holtedahl (Tidsskriftet. Den norske legeforening): “En empatisk lyttende holdning, tidlig etablering av en terapeutisk allianse og mobilisering av positive forventninger er nødvendige forutsetninger for enhver vellykket terapi”. Når vi vet at fastlegene stort sett har 15 minutter til rådighet pr pasient sier det seg selv at det er svært lite tid til å lytte og finne ut hva pasienten egentlig ber om hjelp til. Her skårer homeopater (og noen andre alternative utøvere ) stort. Veldig mange oppsøker fastlegen først og fremst for å få lov til å snakke om sine problemer. Når det ikke gis rom for det, ja så er en alternativ utøver neste skritt.

Er sykdom bare biologi?                                                                                                                                                             Jeg har stor tro på at mye sykdom og helseproblemer er sammensatt og ikke bare ren biologi. Samspillet mellom kropp og sjel må ikke undervurderes i møte med pasienter. Det er faktisk vist at kognitiv terapi kan nedregulere gener som virker proinflammatorisk, dvs gener som understøtter betennelsesituasjoner. Vi må ikke bli så enøyde og evidensbaserte at vi underslår alt som ikke er bevist ved dobbel blinde placebokontrollerte studier. Mye god medisin er bygget på erfaring snarere enn vitenskapelig evidens. På den annen side har jeg ingen tro på at svaret er homeopatisk medikamenter – eller alternative behandlingsmetoder. Jeg tror bare at vi leger i større grad må tenke både biologi og psyke.

Hilsen Ragnhild som er og blir skolemedisiner

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg