Hva er galt med å spise kjøtt?

Ja, hva er galt.

I disse dager får vi opplyst at nordmenn spiser mer kjøtt enn tidligere, og alt for lite fisk. I snitt spiser vi halvannet fiskemåltid i uken og det burde være minst ett til. Fisken inneholder sunt umettet fett og andre næringsstoffer vi trenger.                                                                                  Kjøtt er så mangt. Det er for mye fett som ikke er sunt. Riktig avl av feks kveg og gris har ført til at selve kjøttet er magrere. På delere av dyret er det mye fett rundt kjøttet og for mye av dette er vist uheldig for hjertet og blodårene våre.                                                                                         La meg tilstå en ting med en gang. Feit svineribbe og svinekoteletter et noe av det beste jeg vet,,,,ett par ganger i året. Og det er nettopp dette som er poenget. Sundt eller ikke sunt er avhengig av hvor mye,,, og hvor ofte.

Er kyrne en miljø-trussel.?

I snitt så er foret til kyrne ca 30-40 prosent kraftfôr, resten gress. Vi importerer ca 2 millioner tonn kraftfor, hovedsakelig soya fra Brasil. Resten av kraftfôret er såkalt “ikke matkorn” fra Norge. Det totale miljøregnskap med denne voldsomme importen, burde være en hode-pine for oss alle. Kyr som hovedsakelig får gras som vi produserer selv, gir mindre melk og de er lettere. I klartekst,: avkastningen blir dårligere.

Så til mitt hovedpoeng:

Vi spiser for lite reinsdyrkjøtt og lammekjøtt!!  Reinsdyra lever sunt. Om vinteren spiser de lav og om sommeren gras. Kjøttet er magert- ca 2 prosent fett, og det er ingen grenser for bruksmåter,, og det er nydelig. I fjor ble det slaktet vi ca 70 000 dyr, men i mai var det fremdeles 200 tonn kjøtt igjen på fryselager. Dette er kortreist og miljø-vennlig mat. Prøv en pose Reinskav i panna, for ikke snakke om en stek!!                                                                                                                  

Lammekjøtt er de fleste glade i, men vi produserer mer enn vi bruker. Likevel presterer vi å importere lammekjøtt fra New Zealand !,, Men vi bør kunne sjekke når lammene er slaktet. Tidlig slakting om høsten med en gang dyra kommer ned fra fjellet er tingen. Da er det best,,, før produsenten/bonden legger til kraftfôr for å få opp vekten. Jeg vet at lammekjøtt merket feks. Lofotlam, Lyngenlam, Raulandlam skal kunne garantere for naturlig kost til det siste!

Men la oss kose oss med det som er tradisjonell julemat for oss, så får tenke oss om ellers.

Hilsen Thor-Øistein 

 

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg