Er Ole Einar Bjørndalen for gammel ?

Ole Einar blir 44 år over nyttår!

Jeg traff Ole Einar første gang da han var 18 år. Han var en spinkel ung mann fra Simostranda som gikk fort på ski og var en brukbar skytter. Vi ble godt kjent de årene jeg var lege for de norske skiskytterne. At han etter hvert ble den store internasjonale stjernen, kalt Mr. Biathlon, overrasket meg ikke. Han både var og er, usedvanlig systematisk og driver ikke med tull. Han kunne drive timesvis med skytedetaljer som han umiddelbart ikke fikset.                                         Det er egentlig ikke det jeg hadde tenkt å skrive om. Men heller det som stadig taes opp i mediene. “Har du ikke nå blitt for gammel til å konkurrere med ungdommen?” Selv om han denne sesongen ikke går fort nok og ikke skyter bra nok og blir nr 30, så mener han ikke det selv.

Hva vet vi generelt om toppidrett og aldring?

Aldrings- forandringene starter allerede i 20 årene. En sunn livsstil utsetter disse endringene. Det er også store indiduelle forskjeller. Tekniske idretter med allsidig trening ser også ut til at utøverne kan holde på med lenge. Jeg tenker f eks på skihopperen Kazai og vår egen storskytter Harald Stenvaag, 63 år gammel. I kondisjonskrevende idretter blir det annerledes. 20-25 mil med løping i skog og mark i flere år fører uansett til slitasje.Ikke bare ledd og muskler men også det totale kretsløp med hjertet. Tidligere var det ikke så vanlig med utøvere eldre enn 35 år som konkurrerte på høyt nivå. Nå har vi som sagt Ole Einart snart 44 år, Olaf Tufte 41 og fotballspilleren Frode Kippe 41, og andre. Vi finner noen fellesnevnere, Disse utøverne er flinke med periodisering, trener ofte skadeforebyggende, trenger noe lengre tid for restitusjon etter konkurranser og hard trening. Den mentale biten løses nok svært individuelt. Nesten uforståelig å beholde lyst og trøkk til trening og forsakelse når andre ting i livet “står på vent”.

Ole Einar til OL?

Nå lever han i høyfjellet med kone og lite barn. Han har i 25 år erfart at dette gir formstigning, denne gangen kanskje bare for kona som er favoritt til mye gull og heder. Men jeg tipper at han ihvertfall blir å finne på 1. etappe i stafetten. Der gåes det “taktisk” og bomskudd greier han å reparere med ekstraskudd, evt strafferunde først etter 3 bom!

Lykke til, men så bør du gi deg!

Hilsen Thor-Øistein som neste gang blir mer eksistensiell, takket være nevøen professor Dag Øistein

 

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg