Er det noe galt med “Tour de Ski”?

Mange utfordringer i “Tour de Ski”.

Dette skirennet går i Tyskland, Italia og Sveits Det er 7 konkurranse-dager og 2 hviledager. Flere topputøvere melder forfall med den begrunnelse at de har erfaring med form-fall og sykdom etter dette tøffe rennet. OL i Sør- Korea senere i vinter prioriteres. Ja, hva er nå utfordringene? For det første så skjer rennene i 1400 til 1600 m høyde. De som har forberedt seg med flere perioder med høydetrening i høst og vinter, burde takle dette greit. Uten høyde-tilpassing i forkant kan mye skje. Da jeg så Falla som egentlig er i glimrende sprint-rom,  prestere middelmådig samtidig som hun klagde over svimmelhet og kvalme, så rimer dette bra med bare noen få dager forberedelse i høyden. En slik trøkk som hun fikk, kan noen ganger være uheldig for videre prestasjoner.

Hva med restitusjon?

Hva utøverne foretar seg etter harde belastninger, er nøkkelen for å komme helskinnet fra dette rennet. At de i forkant har fått i seg tilstrekkelig med riktig ernæring og drikke er en selvfølge. Selv en lett luftveisinfeksjon eller noe magetrøbbel, bør være nok til ikke å stille opp. Umiddelbart ( 5-7 minutter) etter målgang, “skriker” kroppen etter væske og næring. Det ideelle er drikke med karbohydrater og proteiner. Dette har vært kunnskap lenge, men enkelte sluntrer unna. At utøvern gjør dette riktig kan være avgjørende for en restitusjon som gir god forberedelse til neste renn. Den første timen etter hard fysisk aktivitet vet vi at kroppens immunsystem er i hvile modus. Dette viste “min” Ragnhild i et arbeide allerede for 29 år siden!! Det er noe av bakgrunnen for at det mases om rask skifting til tørr ulltrøye. Avkjøling og litt redusert immunsystem inviterer til luftveisinfeksjon-smitte.

En ting kanskje folk flest ikke er klar over, er at utøverne disponerer kreftene taktisk. Å ta seg voldsomt ut i et renn som resulterer i tidlig start i morgendagens fellesstart, er ikke så lurt. Opp-sparte krefter og ork for de 2 siste dagene blir ofte avgjørende. Sammenlagt-resultatet med romslige pengepremier er det gjeveste.

Ingen skam å snu!

Det er vel egentlig ikke helt bokstavelig at jeg bruker Fjellvett-regel nr 1?, som et lite råd. Vanligvis liker ingen å bryte eller gå ut av konkurranser. Men Tour de Ski er noe spesielt. Er man tom for krefter etter noen dager, da er det best å avslutte som turist, spesielt når OL er målet.

Hilsen Thor-Øistein som egentlig er glad for at han ikke  lenger er endel av ski-sirkuset. Men moro var det, så lenge det varte.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg