Eldre henter krefter i skogen

Hva har naturen å gi oss?

Jeg har i forrige “lille epos” fortalt om seminaret denne uken på Bjørkelangen. Etter å ha snakket om “Friluftsterapi for spesielt utsatt ungdom”, blir det om “Eldre med risiko for utvikling av somatiske og psykiske lidelser”. Jeg tenker stadig på filosofen og forfatteren Thoreau (f 1817) som mente at han ikke på noen måte kunne fungere uten 4 timer tur på stiene i skogen. Han bruker en hel bok på å beskrive hva skjedde i hans hode i løpet av en slik tur. Kort fortalt, han vasket ut alt unødvendig tankegods og bygget opp det han opplevde som konstruktivt. 

Hva med fysisk aktivitet?

Vi vet at vi sitter alt for mye, i ro, minst 10-11 timer pr dag, mye av denne tiden uavbrutt. Dette er så helsenedbrytende at selv en times skikkelig trening ikke kan oppveie for skadevirkningene Observasjonsstudier forteller oss at en usunn livsstil med lite fysisk aktivitet gjør oss sykere og forkorter livet. Det er mye litteratur og erfaring som forteller at aktivitet ute i skog og mark gir oss bedre kondisjon, styrke, balanse og bevegelighet.

Hvorfor gjør ikke alle noe med det?

Ca 30 prosent av de eldre er for lite i aktivitet. Er vi pensjonister, er vi pr definisjon i risikogruppen for en redusert helse. Det er lettere å motivere oss for aktivitet ved å fortelle at “du vil føle deg bedre på kort og lang sikt”, enn å snakke om sykdomsforebygging og livslengde.

Om Frisklivsentraler.

Ca 270 kommuner har Frisklivssentraler. De skal bidra til at folk endrer livsstil til det bedre.  Etter at den første ble etablert i Modum i 1996, har vi erfart at disse fungerer bra. De aktiviser oss på tur og i trening, men er i utgangspunkt ment å gjelde til vi er 67 år. De samarbeider med seniorsentre og seniorkonsulenter i kommunen. Dette samarbeidet bør være starten for de som er eldre  enn 67 år Frivillige ressursmennesker bidrar. Det skal ikke mye fantasi til før vi ser at denne flotte naturen nærmest roper på oss. Det er ikke rare forberedelsene som skal til. Stier er det mye av, kanskje etter hvert rydde litt slik at det blir lettere å gå med stokk evt gåstol. Hva med noen stokker å sitte på, hva med en bålplass? Mange har erfart at innerom for prat og mer kaffe, er greit, særlig når været tilsier det. Hva er det ved dette som er bra for oss? Naturen i seg selv, gjøre ting sammen, praten og selvsagt at vi beveger oss.?

Hilsen Thor-Øistein som satser på sopp-og bærtur på Bjørkelangen til høsten

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg