Flyktningeretur igjen

Ikke uvanlig at jeg er opprørt – men nå ble jeg det igjen. Et flertall på Stortinget har sagt nei til å stanse tvangsreturer til Afghanistan og, enda verre, sagt nei til å gjeninnføre rimelighetsvilkåret. Rimelighetsvilkåret skulle sikre at retur til flukt i eget land ikke skulle føre til at unge mennesker ble sendt et sted hvor de ble helt uten nettverk og livsmuligheter. Det ble avviklet i forbindelse med den store tilstrømningen av flyktninger på tampen av 2015, det kunne virke som en panikkhandling fra de folkevalgte. Jeg kan imidlertid ikke forstå hva faren ved å gjeninnføre det ville være nå vi får vesentlig færre flyktninger til landet. Ville det ikke være riktig når vi nå sender hjem livredde flyktninger å vite at det er trygt der vi sender dem? Dessuten sender vi dem også til deler av landet hvor de ofte ikke har noe nettverk fordi det er for farlig (selv for Norge) å sende dem dit de kom fra. Gjeninnføring av dette vilkåret ville ha gjort det mulig å ikke returnere til andre steder i landet hvis de returnerte var helt ukjente og uten nettverk der. Hvorfor kan ikke vi, som regner oss som en humanistisk nasjon ta slike rimelige hensyn?

Situasjonen i Afghanistan er farligere.

Det er et høyt antall sivile som drepes i Afghanistan hvert år og Kabul som er den farligste provinsen i landet sendes “våre” flyktninger i hovedsak tilbake til. Hvordan kan vi lukke øynene for det som både FN, amerikansk etterretning og internasjonale humanitære organisasjoner sier, at sikkerhetssituasjonen i landet er dramatisk forverret og uforutsigbar?

Vi er verst i klassen – ikke mye å være stolt av

Norge er det eneste landet i Europa som ikke anvender rimelighetsvilkåret – hvorfor er vi så restriktive og glemmer helt vår humanistiske arv? UDI direktør Frode Forfang  https://www.aftenposten.no/meninger/debatt/i/JPAkm/Er-det-trygt-a-returnere-asylsokere-til-Afghanistan–Frode-Forfang  skrev i en kronikk i Aftenposten i november i fjor at vi- Norge – balanserer så vidt over grensen for det vi kan tillate oss i henhold til Flyktningekonvensjonen og Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen. Er det nødvendig å balansere slik og ikke holde oss trygt på samme side som land vi ønsker å sammenlikne oss med, det vil si resten av Europa?

Hilsen en frustrert Ragnhild 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg