Skøytesport og vi nordmenn.

Ja, hvordan er egentlig det forholdet ?

Som guttunge leste jeg “Skøytesportens historie” og biografien til Oscar Mathisen (bilde viser hvor elegant han var!!). Fra 10 års alder kunne vi skøytetider på fingrene. Lørdager og søndager i januar og februar lå vi på alle fire på gulvet foran radioen når det var skøytemesterskap. Vi førte rundetider og det ble kommentert og diskutert i etterkant om videre muligheter. OL St. Moritz i 1948 var det første høydepunktet, dog bare hørt på NRK. Sammen med noen guttevenner reiste vi fra Ski til OL på Bislett i 1952, og fikk oppleve Hjallis vinne gull!, Større kunne det ikke bli! Vi måkte rundbane på lokalt tjern og trente og trente. Drømmen om å bli god på skøytet var levende. Vi ble brukbare og var med i et par løp på Frogner stadion og det ble med det. 

Denne vinteren snakker mange om skøytesporten igjen.

I ca 20 år har norske skøyteløpere hevdet seg middelmådig. Denne vinteren går det skikkelig bra igjen. OL medaljer, verdensmesterskap gull i sprint og idag sølv VM-all round. Popularitet til skøytesporten i Norge er totalt avhengig av at vi har topp-utøvere selv. Idag falt Sverre Lunde Pedersen på 10 000 meter fra noe som skulle og ville bli gull. Stemningen var skrudd opp til topps og bildene på TV av Sverres far som gjemmer bort flagget Sverre skulle få, ble nesten for sterkt! Men Sverre kommer tilbake, “det vet vi”. Hvorfor? Lovende både gutter og jenter.  Bra kunstisbaner og dyktige trenere.

Jeg har vært heldig.

I tre perioder har jeg vært medisinsk ansvarlig i det norske skøyteforbundet. Å arbeide sammen med trenere og utøvere i en av de mest utfordrende idretter som finnes i Norge, var topp. Jeg avsluttet forøvrig med noe av det mest eksotiske vi har har hatt av trenere, amerikaneren Peter Muller. Aldri en kjedelig dag med han. Ellers har jeg ikke tenkt å ramse opp alle de  flotte utøverne vi hadde, med ett unntak, Ådne Sønderål. Han historie er nemlig temmelig relevant idag. Utøverne kalte han “snublefot”, idet  mange strålende løp endte på magen. Men til slutt, Gull og Sølv til han også, hørte du det Sverre? 

Hilsen Thor-Øistein med en flott TV søndag, dog litt lei seg pga Sverre!!’

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg