Tung snø og hjertet!

Halvannen meter snø er ingen spøk.

I år ble det påskeferie uka før palmesøndag. Det er mye snø i marka rundt Oslo og enda mer i fjellet. Den gamle hytta som ble satt opp på Norefjell er nærmest nedsnødd, men årets store fremskritt er brøyting helt frem. Vi fastslo raskt at ved for et par dager krevde litt innsats for videre varme i peis og ovn. Jeg hogger jevnlig ved, kløver og stabler og legger på presenning. Det er vanligvis greit bare å løfte på presenningen for så å bære inn veden. I år er det litt annerledes. Snø foran, bak og over vedstabelen, i hvert fall halvannen meter. Vi brukte vel en time for å komme ned til de første kubbene som merkelig nok var tørre og fine under presenningen. Nå er det i hus, men det krevde sitt av oss. Den etterfølgende skitur ble noe kortere enn planlagt. 

Litt mer om snømåking.

Det er ikke hyggelig å fastslå det., men snømåking er en vanlig grunn til at vi aldrende gubber får hjerteinfarkt om vinteren. Uten at kroppen er helt våken, setter vi gjerne igang med måking om morgenen. Dessuten tror vi at vi har hastverk, så åkingen skal skje raskt. En del av hjertemuskelen får akutt for lite oksygen og infarktet er der. Når dette skjer, bør vi raskt til lege og sykehus. Rask behandling med kateterisering og gjenoppretting av blodstrømmen i hjertet, er årsaken til at de fleste greier seg mye bedre enn bare for noen år siden.

Litt om opptrening etter hjerteinfarkt.

Under mine første 10-år som lege var oppskriften etter hjerteinfarkt, ro og hvile. Etter hvert har dette endret seg radikalt og de siste 10 årene er det snudd til et temmelig intensivt treningsopplegg. De første 10-14 dagene etter infarktet er det mest rolig aktivitet. Deretter anbefales et 4 ukers treningsopplegg som er ett tilbud fra de fleste store sykehusene. De som ikke er for overvektige, har for dårlige bein og ikke har et sviktende hjerte, er faktisk istand til høyintensiv trening. Såkalt 4×4 minutter med intensitet opp mot 90 prosent av hva kroppen  orker/tåler ser ut til å være den raskeste og beste måten å bygge opp et sterkt hjerte igjen. Etter dette 4 ukers opplegget, blir det vanligvis opp til den enkelte hvordan det følges opp. Mange fortsetter å være aktive med varierende intensitet. Mosjon ute med litt ekstra fart i bakkene er bra, men systematisk 4×4 følger nok de fleste ikke opp. Jeg blir stadig imponert hvor godt mange greier å bygge seg opp i etterkant og blir nesten like spreke som tidligere.

Hilsen Thor-Øistein som tar pauser når snøen blir for tung..

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg