Bananer for alle- og i toppidretten.

De første bananene.

Etter den andre verdenskrig var det ihvertfall 3 ting vi barna ikke kjente til og da heller ikke savnet. Det var tyggegummi, Cola og bananer. Noen år etter 1945 var de på plass i hyllene. Omsetningen av bananer er enorm i Norge og per innbygger er vi på verdenstoppen. Bananer er på det daglige fruktfatet og det er sammen med Quick Lunsjen den selvsagte tur-proviant. Grunnen til mine skriverier idag er at kollega Leif Ose gjorde meg oppmerksom på en nylig publisert undersøkelse som viser svært interessante ting.

Først litt idrettshistorie.

For 30 – 40 år siden jobbet jeg også med toppsyklister. Lange etappe-ritt som Tour de France er en utmattende afære. Under rittet drikkes og spises endel og det er nok nøkkelen til at de kommer helskinnet fra dette. De har bananbiter, hvitt brød, kyllingbiter og sports-gel på baklomma. I tillegg blir det stadig “langet” sportsdrikke underveis. Syklistene tåler betraktelig bedre matinntak enn feks maratonløpere og skiløpere, rett og slett fordi de sitter i ro (nesten). Etter hard og lengevarende fysisk aktivitet er restitusjon viktig. Vi vet at væske, karbohydrater og protein- inntak de første 5 minuttene etter aktivitet, er viktig for at utøveren skal komme seg raskt.

Så litt om bananforskningen.

I frukt finnes fruktsukker,  fiber, en rekke mineraler og antioksydanter. Sukker i frukten er ca 50/50 fruktose og glukose. Forskerne hadde 20 kvinner og menn som syklet 75 km. De syklet 3 forsøk, 1 bare drakk vann, 2 drakk sportsdrikk og 3 drakk sportsdrikk sammen med bananer. Det ble tatt blodprøver for å registrere kroppens stress og inflammasjons-nivå. Man fant at vanninntak alene var minst gunstig. Sportsdrikk alene reduserte stressnivå og sportsdrikk sammen med bananer både reduserte stressnivå og noe vi kaller “genutrykk involvert i inflammasjon”. Hard fysisk aktivitet fører til generell inflammasjon (betennelse) som det er viktig å få dempet ned raskt. Dette var nye funn og understøtter på en fin måte hva man tidligere mente å ha erfart seg til. 

Er det fruktose i fruktsukker som gir denne fordelen?

Det synes å være den totale bananen som har den Ibux liknende effekten på en mer fysiologisk måte. Ren fruktose alene i drikke kan gi oppblåst og løs mage og blodsukkeret stiger langsomt. Men særlig når det løpes blir det mye “humping og stunking” i magen og mange bør nok prøve ut   om det går bra med frukt under selve løpingen. Som restitusjons ernæring bør det gå bra for de fleste.

Og for oss vanlige mosjonerende da?

Den gode norske vanen med banan og kvikklunsj når vi begynner å bli trøtte i beina, er nå langt på veg vist seg å være fornuftig. Forskerne antyder at de vil prøve ut andre frukter også. Jeg synes forøvrig at appelsin gir meg litt ekstra ork.

Hilsen Thor-Øistein, ivrig fruktspiser

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg