Er bukfett farligere enn overvekt.

Øl-mage het det i gamledager.

Etterhvert som vi blir eldre, er det en klar tendens til at midjemålet øker. Det gjelder både kvinner og menn. Det mannlige kjønnshormonet testosteron synker med årene og det er en klar sammenheng mellom lavt testosteron nivå og fett samlet rundt magen. Fettet samler seg tildels i bukhulen og tildels utenpå magemuskulaturen. Når kvinnene passerer overgangsalderen i 40-50 års alder, synker nivået av hormonet østrogen. Dette er en av grunnene til at kvinnene også blir rundere rundt livet. Ikke alle trener og står på for å opprettholde bra muskulatur. Når det blir mindre med muskler i overkropp, lår og legger og magen blir større, da er ikke alle fornøyde med hva de ser i speilet. De fleste av oss fortsetter nemlig å være litt forfengelige.

Er det noe spesielt med bukfettettet?

Noen forskere mener å ha påvist at fettcellene både i og utenpå buken er noe annerledes enn fett ellers på kroppen. Disse fettcellene  produsere bioaktive stoffer som fremmer inflammasjon  i kroppen. Dette kan få konsekvenser for en rekke ting og kanskje først og fremst lavgradig betennelse på innsiden av blodårene våre. Mye bukfett ser ut til å fremme tidlig debut av aldersbestemte sykdommer som hjerte-kar sykdommer, hjerneslag, diabetes 2 og enkelte kreftformer.

Hvor mye bukfett er greit?

Vekten vurderes ofte med KMI (kroppsmasse indeks).  Dvs vekten dividert på kvadratet av høyden. Vi sier at lett overvekt er fra KMI 25 og oppover og begynnende fedme fra 30-35. Mye tyder på at KMI sier mindre om fremtidige helseplager enn måling av bukfettet. Et midjemål på mer enn 80 cm hos kvinner og 94 cm hos menn bør være et lite varsko. Vi kan også måle midje/hofte indeks som vel er et mer eksakt mål å forholde seg til. Dvs midjen i cm dividert på hvor mange cm vi måler over hoftekammen. Grensen for denne indeksen er for kvinner 0,8 og menn 0,9,

Kan vi trene bort bukfettet?

Ja og nei. Noen foreslår spesifik trening av kjernemuskulaturen, men flere undersøkelser tyder på at at dette ikke fører fram alene. Kort fortalt må generell trening kombineres med et sunt kosthold. Vi må ikke glemme at alkohol og brus/sjokolade er temmelig kaloritette.  Antall kalorier inntatt må være mindre enn antall kalorier forbrent. Men vi vet noe mer om trening som duger likevel. Styrketrening som øker muskelmassen, øker forbrenningen når vi kondisjonstrener. Vi vet også at høy intensitet på noe av treningen er gunstig. Når vi er i aktivitet bør vi noen minutter bli skikkelig anpustne med høy puls. Ikke minst gode undersøkelser fra Universitetet i Trondheim understreker hvor viktig høy intensitet er for helsa. Samtidig er det riktig å understreke at “intensitet” må være innenfor rammen av hva vi til enhver tid orker og tåler. Konklusjonen er: “punktslanking” av magen går dårlig. Det er generelle tiltak som fungerer. Men for all del. Får du mer muskulatur i mage og brystkasse, er det letter å holde magen inne.

Hilsen Thor-Øistein som også strever litt.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg