Seks-timersdagen – en feministisk drøm?

Så debatteres den igjen, sekstimersdagen som var en drøm for 70-tallsfeministen på 70 og 80-tallet. Ikke uventet deler den det politiske landskapet i en høyreside og en venstreside. Høyresiden sukker over uansvarlighet, redusert produktivitet, dårligere velstand og mindre velverd. Venstresiden flagger flere i arbeid, mindre sykefravær og miljøhensyn . Begge har sannsynligvis litt rett bortsett fra at jeg ikke tror på at sekstimersdagen truer velferdsstaten. Jeg skal prøve å begrunne noe av dette.

Produktivitetshensyn

Vi har en bedrift i Norge som har testet ut sekstimersdagen med full lønnskompensasjon og med stor suksess, nemlig Tine meierier i Heimdal. Produktiviteten har ikke sunket, men økt og sykefraværet har gått ned. Motstanderne av tiltaket argumenterer for at suksessen heller skyldes god ledelse og bedre involvering av de ansatte, noe de sikkert har rett i. Men faktum er at sekstimersdagen fungerer og ingen, verken ledelse eller ansatte ønsker å gå tilbake til en “normal”arbeidsdag, Nå er det ingen i dag som mener og tror at sekstimersdagen passer i alle bedrifter og virksomheter, men at det er vel verd å se på muligheten i noen produksjonsbedrifter som likner Tine i Heimdal.

Sykefravær

Sykefraværet i Norge er høyt og det er særlig kvinner i lavtlønnsyrker som har høyt sykefravær. Vi snakker om virksomheter med tungt arbeid og arbeid som går særlig hardt utover muskler og skjellett. Det å redusere arbeidstiden for noen av disse yrkene ville kanskje kunne være en vinn – vinn situasjon hvor arbeidstagerne er mer fornøyde og derved ikke så lett ender med sykemelding pga smerter i muskel og skjellett. En bigevinst er redusert hverdagsstress for å få arbeidsdag og familieliv til å gå i hop som igjen fører til mindre behov for sykemelding.

Velferd

Vi hører stadig at velferdsstaten er under press, at vi trenger flere i arbeid og at vi seniorer med stå i arbeid lengre. Samtidig vet vi at mange står utenfor arbeidslivet og vil inn. Vi hører om høyt kompetente innvandrere som ikke en gang blir innkallt til intervju når de har et fremmedartet navn. Samtidig skriker bedriftene etter arbeidskraft. Ved å redusere arbeidstiden burde det bli plass til flere og så må vi nordmenn prøve å inkludere andre enn Ola og Kari. Det er ikke utenkelig at endel eldre arbeidstakere i slitsomme yrker kunne tenke seg å forbli i arbeid litt lengre hvis arbeidstiden var kortere. Dessuten vet vi at mange kvinner i slitsomme kvinneyrker ofte arbeider færre timer i uken enn det “normale”, rett og slett fordi helsen ikke tillater mer. Om de kunne gå over på en sekstimers normalarbeidsdag med full lønn ville det være et viktig velferdstiltak.

Miljø

Et argument mot sekstimersdagen er viktigheten av høyt forbruk for å opprettholde den økonomiske veksten. Er det ikke snart på tide at vi innser at en av de største truslene mot miljøet er vårt enorme forbruk? Ved å gradvis innføre sekstimersdag i stedet for å øke lønnen hos endel middels og høyt avlønnete ville forbruket nødvendigvis gå ned. Det er meget godt nytt for miljøet. Vi trenger ikke nye klær før de gamle er brukt en sesong eller å pusse opp boligen annet hvert år. Hvis vi tjente litt mindre ville vi ikke se oss råd til slikt og det ville være både nødvendig og godt for miljøet.

Sekstimersdagen – ikke for alle og ikke for alle med full lønnskompensasjon

Lavtlønte er kanskje de som trenger sekstimersdagen mest og de må få beholde sin beskjedne kjøpekraft. Men sekstimersdagen vil være et gode i mange yrker, også de som er bedre betalt. For dem vil det viktigste og beste være å ta ut nye lønnsøkninger i form av mer fritid, mer tid til familien og en mindre stressende hverdag, en gradvis innføring av sekstimersdag i stedet for øket lønn.

Hilsen Ragnhild som tror at for mange arbeidstakere, for familiene og for miljøet vil sekstimers dagen være et gode.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg