Juss og miljøvern

Her sitter vi på et solrikt, tørt og brunsvidd Gran Canaria og følger med på århundredets rettsak i Oslo tinghus. En rettsak som får stor betydning for våre barnebarn og slekten videre. Jeg snakker naturligvis om at staten er saksøkt av Greenpeace og Natur og ungdom med bakgrunn i grunnlovens paragraf 112 som bare er noen få år gammel. På sakens første dag prøvde regjeringsadvokaten å latterliggjøre saksøkerne, men ble satt ettertrykkelig på plass av tidligere høyesterettsdommer Ketil Lund – og hurra for ham.

Er et godt miljø en menneskerett?                                                                                                Det er vel egentlig det spørsmålet som prøves i retten disse dagene. Staten ved regjeringsadvokaten mener nei. Staten mener visst at videre oljeutvinning er en menneskerett og peker på store inntekter og arbeidsplasser. Det de ikke vil diskutere er om det overhodet vil være lønnsomt med oljebrønner som først blir drivverdige om 20 år når vi forhåpentligvis har gått bort fra fossil energi og over på fornybar energi i stor skala. En nylig rapport fra PwC utroper Norge til klimaversting, nr 5 etter bl.a. Brasil, ikke noe å være veldig stolt over. Besteforeldrenes klimaaksjon støtter saksøkerne i at det er en menneskerett å ha et levelig miljø – vi ønsker ikke at våre barnebarn skal vokse opp i an verden hvor stadige naturkatastrofer er dagligdagse hendelser. Norge blir villere og våtere – landene i sør blir tørrere og hetere. Skogbranner og vannmangel er et av resultatene.

Hva har dette med Kanariøyene å gjøre?                                                                                    For det første skammer jeg meg over å bidra til store utslipp ved å reise med fly. Men jeg er ikke bedre enn at jeg gjør det selv om jeg vet det er galt. For det andre ser jeg hvor ufattelig tørt det er her – mye tørrere enn tidligere år. Er dette et resultat av klimaendringene? Noen vil nok mene ja. Klimaskeptikerne blåser nok av slike spådommer, men mye forskning (og seriøs forskning) tyder på at de menneskeskapte klimaendringene er mye mer enn naturlige svingninger. Har vi råd til å blåse av det? Og hvorfor vil ikke regjeringen vår se skriften på veggen og stoppe videre oljeleting i Barentshavet og oljeboring i Lofoten?Vil vi virkelig bidra til at deler av jordkloden blir totalt ubeboelig?

Er regjeringen på ville veier og går for en økonomisk katastrofe?                                           Mange økonomer mener faktisk at det vil være nærmest umulig å få lønnsomhet ut av oljeboring i Barentshavet. Om ikke de moralske og miljømessige argumentene virker på regjeringen så burde i alle fall de økonomiske gjøre det. Om 20 -30 år vil sannsynligvis olje- og gassprisen være så lav og fornybar energi så billig at drift av brønner i Barentshavet vil være ulønnsomt. Tenk da på alt som er brukt av ressurser på leting og boring til liten økonomisk nytte. Det burde i alle fall være argumenter som både Regjering og Storting forstår.

Hilsen Ragnhild som håper på en miljøvennlig fremtid

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg