Alle forbereder seg til snø og vinter.

Dette bilde  fra skøytetredemølla på Sogn forteller at forberedelsene til vintersesongen kan variere noe. Skiføre er det på Sjursjøen, Trysil, Skei og kanskje noen andre steder. Selvsagt er det å  tøye strikken litt langt når jeg kaller det skiføre. Det er litt natursnø som er tatt vare på fra sist vinter. Mesteparten er dog kunstsnø som har ligget under presenning. Feks. på Natterudstilen på Sjursjøen har traktor og bulldoser kjørt snøen ut slik at en halv meter tykk såle er fordelt på 2-3 km i skogen.

Hedda, 13 år, løper og går langrenn og alt er like moro. Allsidighet er musikk i mine ører i denne alderen og litt til. Om høsten har det blitt en fin blanding av løping med og uten hekker og barmarkstrening med staver og rulleski. Denne helgen er det tur med den lokale skiklubben til Trysil. Med profesjonell hjelp har morfar preppet  ski, både for skøyting og klassisk lengrenn. Å få lov til å følge opp barnebarn på denne måten måten er en hyggelig måte for en gamling å bli aktivisert på.

Som guttunge etter krigen på 1940 tallet hoppet vi ski, kjørte litt slalåm og gikk litt langrenn. Som mange barn til alle tider, drømte vi også om å bli veldig gode til ett eller etter annet. Men det gikk ganske fort opp for oss at det var klare begrensninger. Noen ble rimelig flinke, men stort sett var det lek og moro, og det var det. Skiene sto i uthuset inntil snøen kom på jordet.

Leken på ski har blitt annerledes..Fra 10 års alder kan barna hoppe på plast, ihvertfall noen steder som feks. i Midtstubakken. Det lages rulleski for barn og de ivrigste blir tatt med til innendørs snø-anlegget Snø, på Lørenskog. Takk og pris at flere store klubber organiserer bruktsalg av utstyr om høsten og der kan hvemsomhelst gå og handle for en rimelig penge.

Så noen ord om kombinertløperen Jarl Magnus som vi ser på tredemølla. Han er en av de ganske få som er skapt med muskulatur som både er for styrke/spenst, hurtighet og utholdenhet. I utgangspunkt nærmest en umulighet. Jeg er heldig med å være inkludert i litt av hans forberedelser til vinterens konkurranser. En treningsøkt på  halvannet time er kvalitet. Teknisk utførelse kan han selv og treneren vurdere i speil og på storskjerm, puls og laktat registres på forskjellige belastninger, samt lungefunksjonsmålinger (spirometri). Dette kan gi et nærmest komplett bilde av hvor han er i trenings forberedelsene.

Jeg nevner disse detaljene for å sette ting litt i perspektiv. Inntil for 50-60 år siden, var våre langrennsløpere hovedsakelig sterke skogsarbeidere. De jobbet hardt i skogen sommer og høst, trente på snøen i hjemmetraktene inntil konkurransesesongen startet. — Tidene endrer seg og vi med dem.

Hilsen Thor-Øistein som gleder seg til enda en sesong.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg