En hilsen fra et sted ute ved havet i nord

Vi er på tur til Lyngen i NordTroms og befinner oss i et lite hus ut mot Ullsfjorden. For hver dag kommer solen litt høyere og dagen blir nær 20 minutter lenger. Men fortsatt dominerer det blå lyset om dagen med rosafarger på fjellene rundt, og nordlyset om kvelden. Det er mye snø og kaldt så skiturene blir korte, vi får til noen utetimer i dagslys midt på dagen, men det blir mye inneliv. Tid til å lese avisene grundig (på nettbrett) og medbrakte bøker.

Mye å ergre seg over i disse tider og ikke bare regjeringsplattformen
Det er bekymringsfullt at i rike land går vaksinedekningen ned med til dels katastrofale følger. I USA har det nå vært et stort meslingeutbrudd blant uvaksinerte barn i staten Oregon. Vi ser også her hjemme regelmessige utbrudd av den farlige virussykdommen blant barn av vaksineskeptikere. Fortsatt er det mange som tror på det som igjen og igjen er blitt tilbakevist, at meslingevaksine skulle ha noe med autisme å gjøre. Det tar tydeligvis mange flere år å kvitte seg med en usannhet enn å implementere en sannhet.

A handmaids tale
Da jeg leste boken i slutten av 1980-årene tenkte jeg med gru på hvordan noen samfunn kunne bli så fundamentalistiske og kristenkonservative at kvinner ble redusert til tjenerinner for de herskende mennene. Ikke et sekund trodde jeg noe slikt kunne skje i vår del av verden. Det tror jeg heller ikke i dag, men det er bekymringsfullt at rettigheter knyttet til kvinners fruktbarhet eller mangel på fruktbarhet, som abortloven og eggdonasjon blir forhandlingskort. Jeg kan ikke som Sandra Bruflot (som jeg forøvrig har stor beundring for) opprøres over Handmaid-stuntet ledet av Sigrid Bonde Tusvik (som jeg også beundrer) på slottsplassen. Jeg vil heller si som Elisabeth Nissen Eide i Aftenposten i dag at når kvinners reproduktive helse blir lagt på bordet for å tilfredsstille KrF, ja da må det protesteres med utestemme. Det er forunderlig at KrF som vaker rundt sperregrensen skulle få både vetorett i bio-teknologispørsmål og en endring i abortloven selv om 2c forblir uendret. Stopp i bioteknologispørsmål, som KrF ønsker, betyr nei til eggdonasjon, nei til mye bioteknologisk forskning, nei til genterapi og genredigering. Enda mer forunderlig er det at Venstre ikke fant saken så viktig at de satte foten ned i forhandlingene i stedet for etterpå å sukre pillen ved å love omkamp etter neste valg.

Ropstad og mørkemannstempelet
Det er sikkert ikke riktig å stemple Ropstad som mørkemann. Da er det bedre å gjøre som Sylvi Listhaug og kalle en spade for en spade: Ropstad er ikke en mørkemann, men han er ganske sikkert en kristenfundamentalist som både ønsker å skrote hele abortloven, helbrede homofile og avskaffe alle bioteknologiske fremskritt. Det kan han ikke, han er bundet på hender og føtter av regjeringsplattformen så han må nøye seg med vetoretten i maksimalt 21/2 år. Det er ille nok.

Hilsen Ragnhild som nyter naturen i nord

1 kommentar

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg