Er vi nordmenn både bortskjemte og sære ?

sau se rett i kamera.jpg

Vi nordmenn har det bra. Vi skårer topp på en rekke lister i verden. Vi tjener mest, vi er verdens mest fornøyde befolkning (med oss selv?), vi lever nesten lengst, vi har det beste helsesystem og vi er verdens ledende sportsnasjon (befolkningens størrelse tatt i betraktning). Alt dette tar vi etterhvert som en selvfølge.

Så til våre utfordringer. Vi leser nå i avisene at vi nærmest har spist opp alt kjøtt fra kyr og okser. Mye av kjøttet fra kua har nok blitt solgt som oksekjøtt, det er jo ikke så stor forskjell på smaken likevel. Hva gjør vi så? Med stor sansynlighet skal vi  importere oksesteik og -biff fra Tyskland. Greit for tysk landbruk, men hva for oss ? Denne importen er ikke nettopp kortreist og dyra er hovedsakelig foret opp med karaftfor fra Brasil. Dessuten har vi høykvalitets kjøtt nok, men fra andre dyr. Kan vi endre litt på menyen?

I mars 2020 skrev jeg nettopp her på bloggen vår om reinsdyrkjøtt. Det er godt, det er sunt og det er viktig at vi tar vare på denne næringen med omlag 250 000 tamrein. Jeg har sjekket denne høstens tall som forteller oss at lagrene i de store fryseriene har mer enn rikelig til oss alle.

Men det er vårt forhold til sauekjøttet som også er vanskelig å godta. I løpet av de senere  årene spiser vi så å si bare lammekjøtt. Dvs dyr som slaktes før de er 1 år gamle. Kjøttet fra den voksne sauen (1-4 år gamle) kaller vi fårekjøtt og det blir stort hengende på fryselageret. I høst var det 20 000 skrotter eller 620 tonn.  Mesteparten blir hengende og når datostemplet viser utgått, blir det destruert! Kokker og andre som har greie på det sier at de knapt kan merke forskjell på lamme- og fårekjøtt. Og hvis det er noen forskjell, er det i favør av at fårekjøttet som kan ha et snev av viltsmak!

En aktiv landbruks- og helsepolitikk burde med informasjon få oss til å vri kjøttforbruket vårt bort fra fjøset til utebeitende sau. Hva med sauekjøtt på billigsalg om høsten?

Hvor absurd det hele er, ser vi når det nå Importeres lammekjøtt fra Island. Ifjor importerte vi kjøtt fra New Zealand før vi destruerte vårt eget fåre/sauekjøtt. Dette destruerte kjøttet er forøvrig først subsidiert ved at bondet får fast beløp for hver hver fødte sau.

For å begynne et sted, la oss spørre i butikken etter fåre/sauekjøtt til fårikålen vår. Som sagt, smaken kan bli ett hakk enda bedre enn når vi bruker lamme-kjøtt.

Hilsen Thor-Øistein som stadig undres.

2 kommentarer
  1. Fint at du setter fingeren på galskapen. Merkelig at ikke slikt som dette skaper oppstandelse i offentligheten.

   1. Takk for at du støtter oss, Ulf. Dette er galskap og det er vi som forbrukere som må forlange en forandring, f.eks. ved å etterspørre sau til fårikålen, høne (i stedet for kylling) til hønsefrikaseen og spise viltkjøtt i stedet for kjøtt fra fjøset.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg