Helsesjekk – nyttig eller bortkastet?

Det er mye penger i helse, det har flere og flere “helsegrundere” funnet ut av. At det lønner seg å satse på det private helsemarkedet er det liten tvil om når vi ser alle de store annonsene for private tilbud. Som vi også vet kommer ikke alle disse helsekronene det offentlige helsevesenet til gode, tvert i mot må det offentlige spare mens det private markedet kan samle opp alle de pasientene som er blitt “spart” bort. Men vent litt, ikke alle pasientene, det dreier seg om de pasientene som har råd til å betale eller har en helseforsikring. Etterhvert er det så mange at det er klart at privat helse er en lønnsom gesjeft.

Hvordan kan de private tilbyderne lokke til seg kunder? Ved å tilby tjenester som er etterspurt, hvor det offentlige opererer med lange køer og hvor de private kan gi god diagnostikk/behandling. Eller ved å tilby undersøkelser som ikke er prioritert av det offentlige som helseundersøkelser av ellers friske personer. Det virker forlokkende når det reklameres med helkroppsultralyd som skal kunne avdekke både skjulte sykdommer og risikofaktorer for sykdom.

Det er lenge siden det ble anbefalt å unngå ikke målrettede helseundersøkelser, tiden for såkalt “kjøttkontroll” i bedriftshelsetjenesten er forbi. Men i ny innpakning dukker kjøttkontrollen opp igjen i ikke målrettede helsesjekk for den som har råd og kanskje bærer på bittelitt helseangst. En helkropps ultralydundersøkelse kan riktignok avdekke sykdomsrisiko som for eksempel påleiringer i halsårene. Ulempene er imidlertid at så mye kan avdekkes som sannsynligvis aldri vil føre til sykdom, men som fører til unødige etterundersøkelser og engstelse.

Austad diagnostikk som er en av tilbyderne innen ultralyd er sikkert et seriøst foretak med dyktige leger og annet helsepersonell som forklarer og tolker undersøkelsen. Problemet er at uten henvisning undermineres portvokterrollen til fastlegen og personer som slett ikke trenger eller burde få en slik undersøkelse blir tatt inn uten noe form for filter. Det er fortsatt slik at med få unntak er helseundersøkelser av friske personer ikke god medisin i dag.

Vi er ikke bare på full fart inn i et todelt helsevesen, vi er der allerede. Nå er det om å gjøre å redde restene av et godt offentlig tilbud til alle og unngå skadevirkningene av ikke anbefalt medisinsk praksis.

Hilsen Ragnhild på kjepphesten sin

2 kommentarer
  1. Stadig er tema her også. Vi får verken våre venner eller våre familier til å følge våre anbefalinger. Tvert imot. Når de har nådd det økonomiske taket, er de så fornøyde, for da kan de be fastlegen rekvirere allverdens undersøkelser og blodprøver. Så gjenstår spørsmålet, hvorfor rekvirerer fastlegene alle disse unødvendige undersøkelser? De klager jo stadig over at de har for mye å gjøre! Hilsen Lisbeth Brydøy (fra Bjørns telefon, han er enig). Har forresten tenkt å få tatt et ekg for å se om det avdekker en hjertesorg!

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg